Het is eindelijk zover; station Hoek van Holland Strand is open

Eerste reizigers met metro naar het strand

Eerste reizigers met metro naar het strand

SCHIEDAM/HOEK VAN HOLLAND - Vanaf vandaag kunnen reizigers naar het strand met metrolijn B. Je stapt uit de metro zo het strand op. "Nergens in Nederland kom je over het spoor zo dicht bij zee", meldt de RET zojuist in een persbericht.

strand2k

"Met dit unieke metrostation in Nederland en de rest van de wereld krijgt het strand van Hoek van Holland een boost als 4-seizoenenbadplaats. Bijna nergens stap je zo dicht bij de zee uit de trein, tram of metro. Bovendien verbindt de metro hartje stad met het strand in slechts 37 minuten (Beurs- Hoek van Holland Strand). Ook het metrostation Hoek van Holland Haven is nieuw en werd op vrijdag 31 maart voor het eerst in gebruik genomen", aldus het bericht.

De Rotterdamse wethouder Vincent Karremans (o.a. Mobiliteit): “Dat je zo met de metro van hartje Rotterdam met je slippers het strand van Hoek van Holland op loopt, is uniek en historisch. Dit project heeft een hoop bloed, zweet en tranen gekost. Niet alleen van de RET, de MRDH en de gemeente, maar vooral van bewoners en ondernemers, en van alle mensen op de werkvloer die dit mogelijk hebben gemaakt. Vandaag wordt al hun harde werk en ieders geduld beloond.”

Algemeen directeur van de RET Maurice Unck: “We geven onze reizigers in de hele regio met dit station aan zee een mooi cadeau. Onze vaste reizigers op dit traject hebben echt wel even geduld moeten hebben. We zijn blij dat we vandaag ook het nieuwe metrostation Hoek van Holland Haven hebben geopend. Hier vandaan reizen veel dagelijkse reizigers richting de stad. Alle reizigersongemak is nu voorbij, laat de zomer nu maar komen.”

Drie keer per uur
De metro gaat dagelijks drie keer per uur naar het strand rijden, in de zomer rijdt de metro op vakantiedagen en in weekend vier keer per uur naar het strand. Op stranddagen kunnen er extra metroritten in worden gezet. Die extra strandritten bevinden zich nu nog in de testfase. Voordat de eerste zomerse dagen starten, verwacht de RET ook voor die extra ritten een vergunning te hebben. 

Metronetwerk
“De Hoekse Lijn trok direct al bij de start in 2019 23.000 reizigers per dag. Dat geeft aan hoe gewenst deze snelle metroverbinding is. Nu is het ook mogelijk om tot aan het strand te rijden. Niet alleen voor het woon-werkverkeer maar ook voor een uitje naar het strand, is de Hoekse Lijn een uitkomst. Het is een voorziening die alle inwoners van onze prachtige metropoolregio Rotterdam Den Haag toekomt”, aldus Armand van de Laar (portefeuillehouder OV Ontwikkeling MRDH).

Van trein naar metrospoor
In 2017 (1 april) startte de ombouw van NS spoor naar metrospoor op het traject Schiedam Centrum – Hoek van Holland Haven. Op 1 oktober 2019 werd het metrospoor in gebruik genomen. Reizigers kunnen sinds dat moment vanaf Schiedam Centrum in metrolijn B blijven en doorreizen naar Hoek van Holland Haven. Vanochtend is de laatste 1,2 kilometer naar het strand - een volledig nieuw stuk spoor - van deze metrolijn in gebruik genomen. 

Foto's door Rick Keus

strand3

31-03-2023