Provinciedichter: 'Kom op en maak het verschil want haar omgeving zijn wij'

'Neem signalen van vrouwen inzake geweld serieus en wees medestander'

'Neem signalen van vrouwen inzake geweld serieus en wees medestander'

SCHIEDAM - 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Vanmiddag werd bij het Stadskantoor door wethouder Petra Zwang de Orange the World-vlag gehesen, als symbool van de strijd tegen het geweld tegen vrouwen en meisjes.

door Jan Schrijver (tekst) en Jan Willem de Boer (videoreportage)

petraenfredy

Fredy Koedijk (rechts op de foto) en wethouder Petra Zwang (links op de foto) voerden het woord. Zij benadrukten dat die strijd niet alleen vandaag gevoerd moet worden, maar elke dag en dat we zeker ook in onze eigen sociale omgeving altijd alert moeten zijn op geweld waaraan vrouwen en meisjes bloot kunnen staan. Als je daarvan signalen ziet, negeer ze niet. Wees een medestander, door vrouwen en meisjes - die aangeven dat tegen hen geweld gebruikt wordt - serieus te nemen en steun hen bij het vinden van professionele hulp. Fredy Koedijk is van Soroptimist International Club Beneden Maas. De 'Orange the World'-activiteiten dit jaar worden evenals vorig jaar georganiseerd door Soroptimist International Club Beneden Maas, in nauwe samenwerking met de gemeente en Stichting J&S. 

Na de woorden van Koedijk en Zwang en het hijsen van de vlag, droeg Yvette Neuschwanger (vierde van rechts op de groepsfoto geheel boven), voorheen Stadsdichter van Schiedam en tegenwoordig Provinciedichter van Zuid-Holland, het gedicht voor dat zij geschreven heeft in haar functie van Provinciedichter en dat vandaag is gepubliceerd op de website van de provincie. Je kunt het gedicht hieronder lezen:

Een veilige omgeving

Bewust van gedrag
en de durf dit uit te dragen
een ander aanspreken
niet toekijken, vragen
echt, het maakt een verschil

dus
breek door de stilte
bied een luisterend oor
een troostende schouder
of liever nog 1 stap daarvoor
wees een schild

gun ieder meisje, iedere vrouw
een veilige omgeving
waarin ze kan zijn wie ze is
waarin ze niet
vogelvrij

zonder geweld of agressie
en met de steun van ons allen
kom op en maak het verschil
want haar omgeving

zijn wij

Yvette Neuschwanger
Provinciedichter Zuid-Holland
november 2022

Lees ook de eerdere artikelen:
‘Orange the World’, “Ik ben #medestander. Jij ook?”

Lezing door Carrie Jansen over huiselijk geweld tegen vrouwen en kinderen, 'Het komt in alle geledingen voor; met z’n allen beter opletten'

Foto: de vlag werd getoond, voordat deze werd gehesen

afbeelding
afbeelding

25-11-2022