'Ze noemen me vaak Ad, maar ik heet Frank Disteli, mooie naam toch in dit vak?'

'Stukje Schiedam' in stuk van Duitsland dat ooit van ons land was

'Stukje Schiedam' in stuk van Duitsland dat ooit van ons land was

ELTEN/SCHIEDAM - Elten is een dorp in Duitsland, net over de grens. Nederland kreeg het dorp in 1949 ter compensatie wegens WOII. In 1963 werd Elten echter teruggegeven. Wat bleef was een oer-Hollandse slijterij, met een grote collectie jenevers. In de etalage prijkt reclame van de Old Schiedam moutwijnjenever uit het Jenevermuseum.

door Jan Schrijver 

Het dorpje is onder meer bekend om zijn Eltenerberg, een heuvel van 82 meter hoog, en zijn 'Butternacht'. De dag voordat het dorp in 1963 weer terugging naar Duitsland, plaatsten boterexporteurs grote voorraden boter in het nog Nederlandse dorp. De dag erna stond de boter in Duitsland en hadden de exporteurs zo'n 25 miljoen euro invoerrechten bespaard. 

Tegenwoordig gaan veel Nederlanders uit de nabij Elten gelegen plaatsen in ons land, zoals Arnhem en Doetinchem, naar Elten om goedkoop te tanken, goedkoop boodschappen te doen bij de diverse prijsvechtende supermarkten en om voordeliger wijn (hier zit geen accijns op in Duitsland) en gedistilleerd (hier zit minder accijns op dan in ons land) te kopen.

Nederlander Frank Disteli (64) begroet in zijn slijterij Ad Fundum veel Nederlanders die wijn en gedistilleerd met het belastingvoordeeltje inslaan en veel Duitsers die bijna nergens in hun land zo'n collectie jenever en ander gedistilleerd zullen aantreffen. Onder de jenevers treffen wij verschillende Schiedamse merken. Bijzonder is dat je er ook een graanjenever per liter van het vat kunt kopen. We kwamen er ook een '24 jaar oude genever gestookt door Jacob Hofland' tegen, een kleine distillateur uit het tien kilometer verderop - in Nederland - liggende Zevenaar. Dat flesje hebben we maar aangeschaft om in Schiedam met wat Schiedamse connaisseurs 'door te nemen'.  

olds

19-10-2021