Audiotour naar tentoonstelling 'De Reis'

Een reis vol verwondering door De Plantage

Een reis vol verwondering door De Plantage

SCHIEDAM - De reis naar De Ketelfactory is al een beleving op zich. Je kunt de speciale markeringen op de stoep volgen om vanaf de Oranjestraat De Ketelfactory te bereiken, maar je kunt ook de audiotour van Arita Baaijens volgen of de audiotour over de geschiedenis, de bomen en de beelden van stadspark De Plantage die Cilia Batenburg samenstelde.

door Louise Melchers

Na twaalf en een half jaar stopt De Ketelfactory met tentoonstellingen. De laatste tentoonstelling in het pand heet 'De Reis'. Zij vertelt niet alleen de geschiedenis van alle tentoonstellingen die er plaatsvonden, maar neemt ook de omgeving met zich mee. 

Om in de stemming voor deze tentoonstelling te komen, volg ik op zaterdag 20 november 2021 de audiotour van bioloog en kunstenaar Arita Baaijens. Je kunt hem gewoon op je telefoon beluisteren en ze heeft een fijne vertelstem.

De tour begint bij een van de bankjes rond het bevrijdingsmonument van Jan van Luijn bij de Oranjestraat in Schiedam. Je gaat op het bankje zitten en doet gewoon wat Arita je vertelt.

reis6-1

Ik moet wel even wat schroom opzijzetten, maar dan gebeurt er ook wat. Niet voor niets heet de tour ‘Down the Rabbit Hole’ en net als in het verhaal van Alice in Wonderland van Lewis Carroll kom je terecht in een wonderlijke wereld. Je wordt toegesproken door de plataan, ervaart de andere sfeer van het rozenperk, waarbij de enorme taxusboom een rol speelt, en maakt kennis met de levende wezens uit de bodem van het park. Je kunt je voorstellen dat de beuken rond de jurk van Esther Zitman dansen en je verlaat deze wonderlijke wereld weer langs een paar poortwachters.

rozenperk-2

Dan kom je aan bij De Ketelfactory waar je naar binnen mag als het licht op groen staat. Je wacht even in een halletje op wat komen gaat en wordt binnengeleid in de tentoonstelling. Daar maak je een reis langs kunstwerken van kunstenaars die in de afgelopen twaalf en een half jaar al eens in dit gebouw exposeerden. Via de trap word je langs nog meer kunstwerken naar de bovenste verdieping geleid waar je videoportretten kunt bekijken en waar nog meer kunstwerken te zien zijn. Eenmaal beneden kun je in stilte nog twee installaties zien (zie foto geheel onder). Je krijgt echt de tijd om de indrukken die alle werken op je maken in je op te nemen. Dat is heel prettig.

Als je uitgekeken bent, ben je nog niet klaar. Cilia neemt je in een derde audiotour mee naar de andere kant van het water, naar de Buitenhavenweg, waar in een loods de ‘Dieptekijkers’ hangen. Ook hier kun je even in je eentje de sfeer van de kunstwerken ervaren (op de foto hieronder zie je zo'n 'Dieptekijker', gemaakt door Winnie Teschmacher). 

dieptekijker

Waar de collectie naar toe gaat is nog niet bekend. Wel verzekert Winnie Teschmacher in het videoportret dat bij de tentoonstelling gemaakt is dat de collectie bij elkaar zal blijven. Ook zegt ze dat ze hoopt dat als mensen naar buiten gaan dat ze dan met nieuwe ogen naar de wereld kijken, dat ze geïnspireerd zijn en opgeladen. Dat geldt zeker voor mij.

Om je nog eens terug te laten kijken op de reis die je net gemaakt hebt, krijg je ook nog eens een boekje mee, waarin je het verhaal van twaalf en een half jaar De Ketelfactory kunt teruglezen.

De Ketelfactory is te vinden op Hoofdstraat 44, 3114 GG Schiedam. Voor een bezoek aan de tentoonstelling kun je je via de website aanmelden (toegang gratis). Hier zijn ook de audiotours (die elk zo’n 30 minuten duren) en de videoportretten van de kunstenaars die in de afgelopen jaren exposeerden terug te vinden.

De Reis is nog te maken tot en met 16 januari 2022. De coronamaatregelen worden in acht genomen.

Fotobijschriften: boven het artikel de beuken in stadspark De Plantage, de plataan, de taxusboom bij het rozenperk in stadspark De Plantage, een 'Dieptekijker' van Winnie Teschmacher, en de cocon van Ton van der Laaken met op de voorgrond de Eclipse van Winnie Teschmacher

eclips

21-11-2021