Een partij mag maximaal 75 verkiezingsborden plaatsen

Een partij mag maximaal 75 verkiezingsborden plaatsen

SCHIEDAM - Het aantal verkiezingsborden dat een partij mag plaatsen is gemaximeerd op 75. Op woensdag 22 november a.s. gaan we naar de stembus voor de Tweede Kamer. In aanloop naar de verkiezingen voor de gemeenteraad in 2022 bedroeg het maximum aan te plaatsen borden 100 per partij.

Dat maximum is bepaald in de 'Nadere regels voor verkiezingsborden gemeente Schiedam 2023' die gistermiddag zijn gepubliceerd door de gemeente Schiedam.

Daarin lezen we onder meer dat het plaatsen vooraf gemeld moet worden aan de gemeente. Regels die gelden zijn bijvoorbeeld:

1. Verkiezingsborden worden geplaatst in de door het college aangewezen straten en locaties, zoals weergegeven op bijlage 1.
2. Iedere partij mag maximaal 75 verkiezingsborden plaatsen.
3. Een verkiezingsbord mag enkel bevestigd worden aan een lichtmast.
4. Een verkiezingsbord dient aan beide lange zijden op 3 punten aan een lichtmast bevestigd te worden.
5. Ingeval van een kruispunt en/of splitsing van wegen mogen binnen een afstand van 5 meter van dat kruispunt of splitsing geen verkiezingsborden worden geplaatst.
6. Ingeval van een kruispunt en/of splitsing van wegen met een voetgangersoversteekplaats mogen binnen een afstand van vijftien meter van dat kruispunt of splitsing geen verkiezingsborden worden geplaatst.
7. In aanvulling op het eerste lid dient er te allen tijde een vrije en onbelemmerde doorgang in een recht doorgaande lijn van minimaal 4 meter breed aanwezig te zijn ten behoeve van hulpdiensten.
8. In aanvulling op het eerste lid dient er, na plaatsing van het verkiezingsbord, minimaal 1,2 meter vrije en onbelemmerde doorgang in de breedte richting van het trottoir over te blijven.

Onder het kopje 'Gevaar en overlast':
1. Verkiezingsborden en het plaatsen daarvan mogen geen gevaar voor de openbare orde en veiligheid en het verkeer opleveren of de woon- en leefomgeving verstoren.
2. Verkiezingsborden mogen geen belemmering vormen voor het doelmatig beheer en onderhoud van de openbare ruimte.
3. Degene die een verkiezingsbord plaatst, dient een veiligheidsvest van fluorescerende kleuren te dragen om zijn zichtbaarheid voor het verkeer te vergroten.
4. Het is verboden verkiezingsborden te plaatsen of te verwijderen van 07:00 uur tot 09:00 uur en 16:00 uur tot 18:00 uur.

Hier vind je de pdf met de integrale tekst van de  'Nadere regels voor verkiezingsborden gemeente Schiedam 2023'.

Foto: een bord van DENK in Groenoord tijdens een eerdere verkiezingscampagne (archieffoto De Schiedammer Online)

Bijlage 1, kaart aangewezen wegen en straten voor het plaatsen van verkiezingsborden (21BIJ02197)

gmb-2023-443325-1

 

14-10-2023