‘En al hebben we het nog nooit gerepareerd, dan proberen we het’

Een hele waslijst aan reparaties bij het Repair Café

Een hele waslijst aan reparaties bij het Repair Café

SCHIEDAM - Zaterdag 21 oktober aanstaande om 9.30 uur is het weer Repair Café in 'De 5 Molens'. Schiedammers kunnen er gratis hun kapotte spullen laten repareren. Een team van meer dan 25 enthousiaste vrijwilligers staat klaar. Zij kunnen een hele waslijst van reparaties aan.

Op het eerste Repair Café na de zomervakantie, op zaterdag 16 september, was het erg druk. “Dat is begrijpelijk, want in de zomer zijn we twee maanden dicht en dan hopen de spullen die kapot zijn gegaan zich op. Gelukkig hebben de mensen dan enkele weken geduld en verdwijnt het defecte product niet op de afvalberg, maar kloppen ze eerst bij ons op de derde zaterdag van de maand aan, voordat ze het weggooien. Het was het op één na drukste Repair Café ooit met ruim veertig reparaties”, zegt Jan Bostelaar, coördinator van het Repair Café Schiedam.

Bostelaar gaat verder: “Ook over het hele jaar bezien is er een duidelijke stijgende lijn in het aantal ter reparatie aangeboden artikelen. Dat zal er onder meer mee te maken hebben dat steeds meer Schiedammers het Repair Café kennen; we bestaan inmiddels bijna tien jaar. Ook speelt mee dat mensen steeds bewuster zijn van het belang van duurzaamheid. Dat de aarde opwarmt, was vroeger iets dat ‘heel ver weg’ leek. Nu maken we het aan den lijve mee. Die bewustwording vertaalt zich niet alleen in meer Schiedammers die met hun kapotte koffiezetapparaat, stofzuiger, klok, verlichting, fototoestel, audio-/videoapparatuur, kinderfiets, kledingstuk, rollator, poppen en speelgoed, kleine meubels en nog veel meer naar het Repair Café komen. Ook het aantal handige vrijwilligers blijft toenemen, zodat we de toename in reparaties goed aankunnen.”

“Ik noemde een aantal artikelen op die we ter reparatie krijgen aangeboden, maar dat lijstje zal nog wel langer zijn. Dus, als er iets kapot is en je kunt ermee langskomen… doen! Al hebben we het nog nooit gerepareerd, maar we denken dat we het kunnen, dan proberen we het. Terwijl de reparateur aan de slag gaat met een defect artikel, zit de eigenaar ertegenover aan de tafel. Zo wordt meteen reparatiekennis doorgegeven. Het is bovendien een sociaal gebeuren. Als een bezoeker na de reparatie weer weggaat uit De 5 Molens horen we hem of haar vaak zeggen: fijn dat het gemaakt is én wat is het gezellig hier!”, zo besluit Bostelaar.

Het Repair Café is van 9.30 tot 12.00 uur in De 5 Molens, Nieuwe Damlaan 818. De aanmelding van reparaties is tot 11.00 uur.

Fotobijschrift
Coördinator Jan Bostelaar in de kast met reserveonderdelen in ‘De 5 Molens’

16-10-2023