"Meer tijd voor werk als model en figurant en acteur"

Edmond Steens sluit kwarteeuw bibliotheekwerk af

Edmond Steens sluit kwarteeuw bibliotheekwerk af

SCHIEDAM - Gisteren, zondag 3 maart, op de dag dat de Bibliotheek Schiedam precies 104 jaar bestond, was het de laatste dag dat Schiedammer Edmond Steens (55) werkte bij de Bibliotheek Schiedam. Hij was er zestien jaar in dienst. Edmond is een bekend gezicht geworden voor de frequente bezoekers van de Korenbeurs. Hier zie je hem aan het werk op de studiezaal, maar ook heel vaak trof je hem aan rond de balie op de begane grond.

Edmond Steens volgde in Tilburg de mbo assistent-bibliothecaris. Als stagiair deed hij ervaring op bij de bibliotheek in Wijchen en na afronding van zijn studie kon hij in de buurt van deze plaats aan de slag: de bibliotheek in Nijmegen. Na drie jaar in de Keizerstad zette hij zijn loopbaan gedurende 7 jaar voort bij de medische bibliotheek van de Erasmus Universiteit. Daarna, in 2008, startte hij bij de Bibliotheek Schiedam, toen nog in het Stadskantoor gevestigd. 

"Dat was toch een beetje thuiskomen voor me. Ik ben weliswaar geboren in Waalwijk, maar mijn familie komt wel uit Schiedam. Mijn overgrootvader was hier zadelmaker en tonnenmaker en was lid van het zakkendragersgilde. Het is wel speciaal om te bedenken dat mijn overgrootvader ongetwijfeld hier in de Korenbeurs voor zijn werk zal hebben rondgelopen. Het was mijn opa die Schiedam verliet. Hij verhuisde naar Apeldoorn", zegt Edmond Steens. 

Hoe kijk je terug? "Ik heb in de zestien jaar bij de bibliotheek heel veel bijzondere gebeurtenissen mogen meemaken, zoals de verhuizing van het Stadserf naar de prachtig ingerichte Korenbeurs en zoals de viering van het honderdjarig bestaan, nu vier jaar geleden. Helaas viel het programma grotendeels in het water door de coronacrisis. Ik heb ook reorganisaties meegemaakt, maar in welke organisatie maak je die niet mee tegenwoordig? Een onderdeel van mijn werk was het organiseren van de exposities op de bovenverdieping. Ik ben nu toevallig bezig met het opzetten van een persbericht voor de nieuwe tentoonstelling met fotoboekjes die tijdens een workshopreeks in de bibliotheek onder leiding van professionele fotografen zijn gemaakt door de deelnemers." 

Wat vond je het leukste aan je werk? "Het netwerken. En het contact met de klanten. Iets 'verkopen' dat niets kost eigenlijk, zodanig dat de mensen met een extra tevreden gevoel hier de deur weer uitstapten."

Val je nu in het zogenoemde zwarte gat? "Nou echt niet! Ik weet het, ik ben nog jong om met werken te stoppen, ik wil niet eens het woord pensioen in mijn mond nemen, maar stoppen met werk kan nu. En ik heb nog zoveel leuke dingen te doen. Daarbij speelt dat ik af toe modellenwerk heb en dat ik ook als figurant en soms als acteur voor producties word gevraagd. Er staat al een draaidag voor de opname van een commercial in mijn agenda." Dus wellicht spot je het bekende gezicht van de Bibliotheek Schiedam over enige tijd op televisie in een commercial of, al eerder opgenomen, in een Nederandse krimi. 

Foto:
Edmond Steens (foto door Louise Melchers)

 

 

04-03-2024