Inzameling van maandverband, tampons en inlegkruisjes

'Echt waar, menstruatie-armoede bestaat in Schiedam'

'Echt waar, menstruatie-armoede bestaat in Schiedam'

SCHIEDAM - Petra Warmerdam is vrijwilligster. Zij is erachter gekomen dat er in Schiedam menstruatie-armoede bestaat. Ze legt aan Jan Willem de Boer uit wat dit is en wat zij er met een spontane actie aan heeft kunnen doen. Er kunnen nu menstruatiemiddelen verstrekt worden bij de Voedselbank aan het Dreesplein. 

"Ik kende het woord eigenlijk niet, maar enige tijd geleden hoorde ik ervan. Met menstruatie-armoede wordt bedoeld dat mensen geen geld hebben om maandverband en/of tampons en/of inlegkruisjes te kopen. Ik dacht, dat bestaat toch niet, dat kan toch niet waar zijn. Maar het bestaat echt in Schiedam en het is een structureel probleem."

Petra Warmerdam stelde op social media de vraag aan dames: 
sta je in de rij met een pak menstruatie-artikelen, neem dan eens een extra pak mee...  Dat gebeurde en mensen kwamen met pakken aan, maar ook waren er dames die me een verzoek om een tikkie stuurden en me geld overmaakten, zo vertelt Petra.

Er is nu wat voorraad, zoals je op de foto kunt zien, maar die zal snel weer op zijn. Er moet een structurele oplossing komen, vindt Petra, maar voorlopig zijn extra donaties van of voor pakken menstruatiemiddelen van harte welkom. 

"Ik zeg maar zo: of ze het nou linksom of rechtsom krijgen, als ze het maar krijgen", zegt Petra tot slot.

10-07-2021