Linssen maakte iconische foto's van Kurt Cobain

Dutch Masters 3 tentoonstelling met fotograaf Michel Linssen

Dutch Masters 3 tentoonstelling met fotograaf Michel Linssen

SCHIEDAM - Na tentoonstellingen met het werk van Paul van Riel en Paul Bergen toont de Tone & Image Gallery als derde in de reeks Dutch Masters de muziekfoto’s van Michel Linssen.

Michel Linssen (Den Haag, 1960) werkte vanaf begin jaren tachtig voor Nederlandse magazines als Muziekkrant OOR, Popfoto/Muziekexpress en de Hitkrant. Daarnaast maakte hij ruim vijftien jaar foto’s van ontelbare rockconcerten voor De Telegraaf, zowel in Nederland als in het buitenland.

De meeste mensen zullen Michel Linssen kennen van de foto’s die hij in 1992 maakte van Kurt Cobain vlak voordat Nirvana wereldwijd doorbrak. De foto’s werden genomen tijdens de akoestische Tweemeter Sessies van Jan Douwe Kroeske in Hilversum. De iconische foto’s worden tot op de dag van vandaag wereldwijd gepubliceerd in bladen en hebben tientallen covers van boeken gesierd.

Van 11 december tot en met 15 januari 2023 zijn de Nirvana-foto’s en een twintigtal andere iconische, maar minder bekende, foto’s van Linssen te zien in de Tone & Image Gallery in Schiedam waar ook tot 15 januari 2023 nog de Jimi Hendrix – Kiss The Sky fototentoonstelling te zien is. Beide verkooptentoonstellingen zijn vrij toegankelijk. Op zondag 18 december een speciale Meet & Greet met de fotograaf vanaf 15.00 uur.

Kurt Cobain veranderde het leven van Michel Linssen
Toen hij in 1992 tijdens de radio-opnamen de foto’s van Cobain en de andere leden van Nirvana maakte, kon Michel Linssen niet vermoeden dat zijn reportage zo’n impact zou hebben. In een interview met Robert Lagendijk in 2014 vertelde hij: “De sessie vond plaats in een heel kleine studio op het Hilversumse Mediapark. Kurt Cobain was heel onrustig. Hij liep maar heen en weer en belde voortdurend met Amerika.Verder zat hij soms ineengedoken op een stoel. Ik dacht, ‘wat een junkie’. Tijdens de soundcheck zat ik tussen Nirvana op de grond. Ik focuste me op Cobain die zat te roken. Hij nam een haal en keek precies in mijn lens. ‘Again!’, riep ik want ik had niet goed scherpgesteld. Cobain deed braaf wat ik vroeg, keek langs de lens en ik klikte nogmaals. Nu wist ik dat de foto scherp was. Daarna schoot ik de rest van de serie. Haast had ik niet met de opnamen van die middag en waarschijnlijk hebben de ontwikkelde films nog maanden in mijn donkere kamer gelegen. Alles is pas later geprint en een stapeltje prints had ik naar mijn agent in Londen gestuurd. Twee jaar later doken mijn foto’s van die sessie ineens overal op. Het concert dat Nirvana in Ahoy in Rotterdam zou geven, werd afgelast omdat Kurt in Rome een overdosis rohypnoltabletten had ingenomen. Korte tijd later pleegde hij in Seattle zelfmoord (april 1994, red.). Ineens waren mijn foto’s die in Londen beheerd werden actueel. Overal werden mijn foto’s gepubliceerd, op bootlegs, op tijdschriftomslagen en in boeken. Nooit gedacht dat een saaie fotoreportage uit 1992 mij tot op de dag van vandaag geld zou opleveren.”

Tegenwoordig wordt Michel Linssen vooral geassocieerd met zijn Kurt Cobain foto’s. Curator Peter de Raaf organiseerde in 2010 al eens een tentoonstelling met Linssens werk toen de fotograaf vijftig werd. Hij stelde nu ook het overzicht van ander bijzonder werk van de muziekfotograaf samen. Michel Linssen woont en werkt tegenwoordig in Rotterdam.

Tone & Image Gallery is gevestigd in het Art Centre Schiedam
Lange Nieuwstraat 191 – I
3111 AJ Schiedam
Telefoon 0628 579 051
Website toneandimage.gallery

Open donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Gesloten op 25 en 31 december en 1 januari 2023.

Foto: Kurt Cobain, Hilversum 1992 - © Michel Linssen

05-12-2022