Vrijdag 16 december, 't Huis te Poort, Schiedam, Elisabeth Hetherington, sopraan / David Mackor, luit/theorbe

Duo Serenissima - Cantare e Sonare

Duo Serenissima - Cantare e Sonare

SCHIEDAM - Het ultieme concert voor de donkere dagen voor kerst: adembenemend mooie liederen uit de late Renaissance, uitgevoerd door aanstormende toptalenten van de oude muziek: Elisabeth Hetherington en David Mackor, samenwerkend onder de naam Duo Serenissima.

In 2020 won de Canadese sopraan Elisabeth Hetherington, sinds 2016 in Nederland wonend, de Dutch Classical Talent Award. Een terechte onderscheiding voor deze fantastische sopraan: een aanstormend talent van ongekende klasse met een nu al indrukwekkend cv. Hoewel ze niet kieskeurig is in haar repertoirekeuze, lijkt haar stem wel gemáákt voor de historische liedkunst. De puurheid van de klank gedijt optimaal bij de begeleiding door David Mackor met wie zij Duo Serenissima heeft opgericht. Deze musicus, die na eerst zijn bachelor elektrische gitaar te hebben behaald, vervolgens de klassieke gitaar ontdekte, maar uiteindelijk koos voor de luit en andere historische snaarinstrumenten, is een van de nieuwe smaakmakers in de oude muziek: zijn naam is inmiddels een begrip.

In het programma Cantare e Sonare komen diverse componisten aan bod maar draait het vooral om twee onbetwiste meesters van de liedkunst in de late Renaissance: John Dowland (1563-1626) en Jacques Arcadelt (1507-1568). 

Arcadelt was van grote invloed op de ontwikkeling van de vroege madrigaalkunst, en het was door zijn talrijke publicaties – meer dan die van enige andere componist – dat het madrigaal ook buiten Italië bekendheid kreeg. Zijn werk was zo populair dat het tot ver in de 17e eeuw werd herdrukt, en zo bekend dat in het beroemde schilderij De luitspeler van Caravaggio (ca. 1595) een jongen is afgebeeld met een kopie van Arcadelts beroemde lied Il bianco e dolce cigno.

Schurende akkoorden, vreemde, prachtige melodieën die rechtstreeks uit de woorden lijken op te stijgen en in zijn latere werk invloeden uit de vroege Italiaanse Barok, maakten John Dowland tot een onvergelijkbare componist. Hij schreef tijdloze, melancholieke liederen die in hun emotionele intensiteit door geen enkele componist uit die tijd geëvenaard konden worden. Het programma van deze avond bevat liederen uit al zijn publicaties en verbindt zijn melancholische meesterwerken met de eenvoudiger strofische juwelen uit zijn boeken Songs and Aires.

Vrijdag 16 december 2022, 20.15 uur
Toegang € 25,-
't Huis te Poort, Dam 28-30, Schiedam
www.thuistepoort.nl

Informatie en reserveren: stuur een mail naar Ad van der Kouwe: advanderkouwe@gmail.com onder vermelding van de concertdatum en het aantal kaarten. U ontvangt dan snel een bevestiging. Betalen kan per bank (het rekeningnummer staat in de bevestiging) of eventueel contant voor aanvang van het concert.

Tekst: Stichting ’t Huis te Poort
Foto: Duo Serenissima
(advertentie)

28-11-2022