Droomstart voor campus in Schiedam

Droomstart voor campus in Schiedam

SCHIEDAM - Namens de gemeente Schiedam ondertekent wethouder Antoinette Laan (gebiedsontwikkeling SchieDistrict) op woensdag 11 oktober een overeenkomst voor gronduitgifte aan Metrohm Applikon BV. Het gaat om de locatie Jan van Riebeeckweg 23, waar het internationaal opererende bedrijf een nieuw, duurzaam gebouw zal betrekken. Ontwikkelaar is SDK Vastgoed (VolkerWessels) die hiermee de eerste nieuwbouw zal realiseren binnen het gebied van de MICS, Mechatronica Innovatie Campus Schiedam.

Metrohm Applikon BV, dat hoogprecisie-instrumenten voor chemische analyse vervaardigt, is momenteel nog gevestigd aan de De Brauwweg 13. “Uitbreiding was zeer gewenst, maar de huidige locatie bood daartoe geen mogelijkheden. We zien ook volop kansen in de campusgedachte. Nieuwbouw op de locatie aan de Jan van Riebeeckweg 23 maakt het mogelijk dat we uitbreiden, moderniseren én onderdeel zijn van de MICS”, aldus Timoer Frelink, CEO van Metrohm Applikon BV.

Grote potentie en waarde voor Schiedam
Het nog te bouwen pand voor Metrohm beslaat ruim 7.500 m² aan de Jan van Riebeeckweg en zal een maximale bouwhoogte hebben van ongeveer 14 meter. Zowel aan de straatzijde als aan de kant van de Schie krijgt het bedrijfsgebouw een representatieve uitstraling en entree. Hiermee voldoet het plan van ontwikkelaar SDK ook aan het uitgangspunt van de gemeente Schiedam, die de Schie als de stevige ruggengraat van groen en water in het bedrijventerrein heeft aangemerkt. De eerste negen meter langs de Schie worden niet meer uitgegeven. De oevers krijgen een nieuwe inrichting in combinatie met een goede verbinding voor langzaamverkeer.

“Door een campus in een groene omgeving te creëren, gelegen aan de Schie, ontstaat een positieve werkomgeving met een aantrekkingskracht voor bedrijven en talent. Metrohm kiest hier al voor. Een topbedrijf op een toplocatie langs de hoofdstructuur van het bedrijventerrein met een grote potentie en waarde voor de campus én voor Schiedam”, aldus wethouder Antoinette Laan.

Ervaring in Eindhoven
Niet alleen Metrohm onderschrijft de ambitie van de gemeente Schiedam om in de ’s-Gravelandsepolder een ecosysteem voor de vele al aanwezige mechatronicabedrijven te realiseren. SDK Vastgoed ontwikkelt hier de MICS voor eigen rekening en risico. De campus beslaat het gebied tussen de ’s-Gravelandseweg, Algerastraat, de Schie en rijksweg A20 (42 hectare). De gebiedsontwikkelaar heeft eerder ervaring opgedaan met een campusontwikkeling, onder andere met Strijp-S en Brainport Industries Campus in Eindhoven. Niels Langenhuizen, MT-lid SDK Vastgoed: “Wij zijn trots dat Metrohm als eerste bedrijf de stap gaat zetten naar MICS. Een ambassadeur en een goede partner in het ecosysteem van mechatronicabedrijven. Een droomstart van de campus en daarmee een compliment voor het harde werk van alle betrokken.”

De verwachting is dat dit jaar wordt gestart met voorbereidende werkzaamheden op de locatie aan de Jan van Riebeeckweg 23 en in 2024 met de bouw van het bedrijfspand van Metrohm.

Al vier onderwijsmogelijkheden
De gemeente Schiedam is inmiddels verschillende grondovereenkomsten aan het voorbereiden met ondernemers die graag onderdeel willen uitmaken van de campus, zoals op de oude Motoport-locatie en aan de Van Heekstraat. Ook zijn al drie onderwijsinstellingen in het campusgebied neergestreken: Hogeschool Rotterdam met Living Lab, Expertise Centrum Precisietechniek (ECP), MTEC+ van Metalent en er is een Talentenpool.

Een campus schept een zogeheten ecosysteem waarin bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen, overheid en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten, samenwerken, innoveren en zo bijdragen aan een leven lang ontwikkelen. In cleanrooms ontmoeten ondernemers elkaar, in fieldlabs wordt samengewerkt, er zijn geavanceerde voorzieningen die ondernemers met elkaar kunnen delen. Het initiatief van SDK voor de MICS past uitstekend bij de gemeentelijke gebiedsontwikkeling SchieDistrict, waar het Leven Lang Ontwikkelen de rode draad is bij de verschillende projecten. De gemeente wil talent in Schiedam aantrekken en behouden, Schiedammers aan werk helpen, maar ook ruimte bieden aan ontwikkelaars. Zo draagt de gebiedsontwikkeling SchieDistrict bij aan een sociale en economische stijging voor Schiedam en haar inwoners. Iedereen in Schiedam moet goed kunnen wonen, werken, leren en verblijven.

Foto: luchtfoto (gemaakt door Roel Dijkstra) toont het gebied waar de nieuwbouw komt aan de Jan van Riebeeckweg

10-10-2023