HD-Life Community Center ten einde raad

Dringende hulpvraag aan leden gemeenteraad Schiedam

Dringende hulpvraag aan leden gemeenteraad Schiedam

SCHIEDAM - Op 10 juli 2021 heeft de beleidsafdeling Jeugd van de gemeente Schiedam het HD-Life Community Center feestelijk geopend. In de pers is daar indertijd aandacht aan besteed. Enkele weken later kwamen inspecteurs van dezelfde gemeente langs voor controle op het bestemmingsplan. Sindsdien en dat is 2,5 jaar geleden is HD-LCC in gesprek, wordt aan alles meegewerkt, maar lijkt er geen bereidheid om tot een oplossing te komen.

‘HD-LCC is ten einde raad. Als organisatie is er,’ aldus voorzitter Stefan Lakhichand, ‘nooit subsidie bij de gemeente aangevraagd en hebben op eigen kosten een langdurig leegstaande begane grond verbouwd voor maatschappelijke doeleinden om de gemeente te helpen en een positieve invloed te zijn op de samenleving.’

De brief
Aan de Gemeenteraad van Schiedam

20 februari 2024

Onderwerp: Dringende hulpvraag betreffende HD-Life Community Center 

‘Geachte leden van de gemeenteraad,

Met een gevoel van hoop en een dringende noodzaak richten wij, het team achter het HD-Life Community Center gelegen aan De Brauwweg 52 - 66, ons tot u. Ondanks onze aanhoudende inspanningen en de positieve intenties waarmee wij in juli 2021 ons center hebben geopend, staan we nu, ruim tweeënhalf jaar later, voor een uitdaging waarbij uw hulp nodig is.

Ons doel was en is nog steeds het dienen van de gemeenschap van Schiedam, in samenwerking met diverse partners, door een breed scala aan maatschappelijke activiteiten te bieden. Dit initiatief, dat een invulling gaf aan de langdurig leegstaande begane grond, werd destijds met enthousiasme door de gemeente Schiedam ontvangen. Ambtenaren van de beleidsafdeling Jeugd en de brandweer waren aanwezig bij de feestelijke opening die door de gemeente zelf werd verzorgd.
   Echter, kort na de opening kwamen wij in aanraking met Team Vergunning en Handhaving van diezelfde gemeente, die de nadruk legde op de bestemming ‘Kantoor’ van ons pand. Maatschappelijke activiteiten die bijdragen aan de versterking van de stad, pasten niet in de huidige bestemming.
   Natuurlijk werkten we mee om te zoeken naar een oplossing om onze activiteiten passend te maken binnen de juridische mogelijkheden van het bestemmingsplan. Ondanks onze volledige medewerking aan meerdere onderzoeken en bezoeken van ambtenaren, is er tot op heden geen oplossing gevonden.
   Ons laatste verzoek, een ontheffing voor zaalverhuur aan bedrijven, ondernemers en organisaties, passend binnen het huidige bestemmingsplan, is zelfs zonder behandeling terzijde geschoven.
   Wij ontvingen een brief van de gemeente op 20 november jl., waarin zij beweert dat wij geen gehoor hebben gegeven aan het verzoek om aanvullende stukken aan te leveren. Dit terwijl wij alle vereiste documenten tijdig hebben aangeleverd.
   Wij zijn op z’n zachtst gezegd niet te spreken over het handelen van de gemeente in deze zaak en krijgen het gevoel dat er geen intentie was een oplossing te vinden.

De situatie is onlangs geëscaleerd toen de gemeente, zonder voorafgaand overleg, de eigenaar van het pand heeft gesommeerd de maatschappelijke activiteiten op de begane grond van het pand te staken, met dreiging van een dwangsom.
   Dit heeft ons diep geraakt en brengt de voortzetting van ons waardevolle werk in gevaar. Wij vragen niet om een verandering van het bestemmingsplan, maar slechts om een ontheffing die past binnen de huidige bestemmingsregels. Het is onze oprechte overtuiging dat ons center een positieve bijdrage levert aan de sociale- en fysieke leefomgeving in Schiedam.

Gezien de urgentie van deze kwestie en het gebrek aan vooruitgang ondanks onze inspanningen de afgelopen 2,5 jaar, voelen wij ons genoodzaakt ook de media te betrekken. Echter, onze voorkeur gaat uit naar een constructieve dialoog en een passende oplossing in overleg met u. 

Wij hopen oprecht dat u de waarde van ons initiatief erkent en ons de mogelijkheid biedt om deze impasse te doorbreken. Wij verzoeken u vriendelijk doch dringend het college aan te sporen met ons in gesprek te gaan, ons verzoek in behandeling te nemen en de mogelijkheden voor een ontheffing serieus te onderzoeken.

Wij zien uit naar een positieve en spoedige reactie en danken u bij voorbaat voor uw tijd en aandacht voor deze belangrijke kwestie.

Met vriendelijke groet, mede namens de andere vrijwilligers van het HD-Life Community Center, Stefan Lakhichand, voorzitter.’

Fotobijschrift
Opening HD-Life Community Center, 10 juli 2021 (halverwege de coronaperiode)

27-02-2024