Drietal Schiedammers op EK beachhandbal in Bulgarije

HANDBAL - De Heren U17 hebben het EK beachhandbal in Bulgarije afgesloten met een tiende plaats. In het team waren drie Schiedammers opgenomen. Hieronder lees je het verslag door Tatum Hendriks (shv D.W.S.).

"De drie spelers uit Schiedam, Sjors Hoogenberg (10), Loeka Hendriks (9) en Hidde Hoogenberg (5) hebben samen met hun team een goed spel neergezet. De oud-Ventura spelers Sjors en Hidde, en Loeka van D.W.S. hebben goed laten zien wat ze in huis hebben.

De jongens trainen al een lange tijd voor dit toernooi. In 2020 is het eerste toernooi in Italië door de coronacrisis helaas afgelast maar de jongens lieten het er niet bij zitten en gebruikten deze tijd om zich extra voor te bereiden.

Beachhandbal is nog niet zo lang een onderdeel van het Nederlandse handbal. Het is een snel spel waarvoor de dekking steeds wordt ingeruild voor de aanval. Ook de keeper gaat er in de aanval uit en komt er een speler in die twee punten kan scoren. De andere spelers kunnen dit ook, maar hier komt dan iets spectaculairs bij kijken. Door een vlieger of een pirouette kunnen er ook tweepunters gemaakt worden. Dit maakt beachhandbal niet alleen leuk om te doen maar ook leuk om naar te kijken.

De heren zijn naar Bulgarije afgereisd met een ploeg van 10 waaronder twee keepers. Het doel van de keepers is niet alleen om de bal tegen te houden maar ook om verder het spel in te kijken en soms ook zelf vanuit het doelgebied te scoren.

Sjors wordt veel ingezet als specialist, hij kan hierdoor twee punten scoren met een schot op het doel. Hij is een gevaar in het veld en weet de bal met een vaart het doel in te krijgen.

Hidde zien we wat vaker een pirouette maken. Ook in de dekking kan het team op hem rekenen en maakt hij het de aanvallers niet makkelijk. De twee staan vaak samen in de aanval en scoren mooie vliegers.

Loeka zie je vaak terug als runner. Hierbij speel je zowel in de aanval als in de dekking en hij gaat het veld dus niet uit. Loeka is een goede verdediger omdat hij zijn tegenstander vaak weet te blokken. Hij springt mee met de aanvaller en blokt te bal. In de aanval komt hij vaak als buitenspeler het best tot zijn recht met mooie pirouettes.

In de laatste wedstrijd bleek Tsjechië met 0-2 te sterk. De Tsjechen pakten zondag in de eerste set snel een voorsprong van 6-12. Uit een serie goede aanvallen had Nederland bij een achterstand van 13-16 de kans om de aansluitingstreffer te maken. Dat lukte niet en de tegenstander liep verder uit tot 15-12. In de slotfase van de eerste set werd de marge nog iets groter en ging de set met 20-28 verloren.

In de tweede set lukte het Nederland goed bij te blijven tot 8-8. Tsjechië scoorde daarna twee tweepunters achterelkaar en nam het initiatief. De Heren U17 bleven zich vastbijten en hielden de negatieve marge beperkt tot 15-17. Dat hield Nederland echter niet vol. De Tsjechen liepen uit naar 18-26 in de tweede set.

Het was een leerzaam EK voor de ploeg en we hopen meer van ze te zien!