Dozen laten zich klein krijgen met Kartonhulp

Dozen laten zich klein krijgen met Kartonhulp

SCHIEDAM - Een bewoonster van Schiedam West test hier bij het Rembrandtplein het prototype van de Kartonhulp met assistentie van Gerwin Hoogendoorn, de ontwerper van de Kartonhulp.

door Jan Schrijver

De gehele dag konden bewoners vandaag bij het Rembrandtplein met hulp van de ontwerper de Kartonhulp gebruiken om hun kartonnen dozen kleiner te maken voordat deze in de ondergrondse container werden gegooid. Het gebruik ervan was niet allen prettig voor de testende bewoners. Het testen was ook leerzaam voor Gerwin Hoogendoorn, die het prototype nog verder gaat verfijnen. Een uitdaging is bijvoorbeeld, zo liet hij vanmiddag om halfvier weten tijdens de evaluatie, om zo'n Kartonhulp van duidelijke informatie te voorzien. "Nu sta ik erbij om het gebruik ervan te begeleiden, maar dat zal als zo'n Kartonhulp echt in de praktijk gebruikt gaat worden natuurlijk niet zo zijn. En ik heb gemerkt dat het wel wat uitleg behoeft." 

Bij de evaluatie waren o.a. medewerkers aanwezig van de gemeente, van Irado en van Avalex (het collega-bedrijf van Irado uit Rijswijk, met welk bedrijf voor deze proef wordt samengewerkt). 

Nicole Cup (tweede van links op de foto hieronder), procesmanager afval en reiniging van de gemeente Schiedam, sprak over de ergernis die de inwoners ondervinden van de bijplaatsingen door mede-inwoners van onder meer karton bij de ondergrondse container. "Feit is dat door corona er veel meer online is besteld en dat er daardoor veel meer karton weg te gooien is. We zijn aan het denken gegaan over oplossingen. De Kartonhulp die nu als prototype ontwikkeld is, zou kunnen helpen. Daarom testen we deze."

pa4

Gerwin Hoogendoorn heeft het de hele dag aan karton aanbiedende inwoners gedemonstreerd en liet het om halfvier ook aan de geïnteresseerden uit het werkveld zien. "Het is op zich een simpel apparaat, en wellicht daarom te gebruiken. Je ziet de sleuf, die kun je gebruiken om de doos plat te maken. Daarna kun je het platte karton opnieuw in deze sleuf stoppen; daar zit een mes in, haal het karton er weer uit en je kunt het op die plek nu makkelijk scheuren. Zonder zo'n inkeping met een mes is er heel wat spierkracht nodig om het karton in kleinere stukjes te scheuren. Deze gleuf konden we niet te ruim maken, om te voorkomen dat vingers van mensen in het mes raken." 

Ook Irado-directeur André Hertog was een van de belangstellenden, die het na de toelichting zelf probeerde om een kartonnen doos met behulp van het prototype klein te krijgen (foto onder). 

pa7

André Hertog: "Als je het door hebt, kan het apparaat helpen om het karton klein te krijgen. Als we zo'n hulpmiddel aan gaan brengen, zal het geïntegreerd moeten worden in de ondergrondse container. Hij zal zogenoemd 'hufterproef' geïntegreerd moeten worden. De container die je hier ziet is een ouder type. Nieuwere types zijn modulair samengesteld. Dat is beter voor de duurzaamheid, want daarvan kunnen we zonodig delen vervangen. Daarmee zal ook rekening moeten worden gehouden bij integratie van een dergelijk hulpmiddel. We onderzoeken overigens meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld het aanbrengen van een bredere sleuf in de container, zodat de grotere stukken karton makkelijker in de container komen. Nu gebeurt het vaak genoeg dat stukken karton dubbel gaan en de container verstopt raakt, terwijl deze nog niet vol is."

Foto's (c) De Schiedammer Online

Zie ook ons eerdere artikel:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/bewoners-kunnen-kartonhulp-testen-voor-klein-maken-van-dozen

Hieronder kun je de video van JW TV zien. JW TV sprak met Gerwin Hoogendoorn van Yes! Delft en Bert Bovens van de gemeente Schiedam.

06-10-2021