Controleurs hondenbelasting: de oren gespitst naar waar de honden blaffen

Door de mand vallen

Door de mand vallen

SCHIEDAM - Er wordt gebeld, je kijkt door het oogje van de deur en ziet een man met tablet in de hand. Alweer een colporteur die - met een grote naamkaart hangend om zijn nek - in deze tijd van verplicht afstand houden de mensen toch ongevraagd opzoekt? Nee, zo blijkt bij opendoen. De controleur van de hondenbelasting staat voor de deur.

door Jan Schrijver

Hij vertelt dat hij namens de gemeente komt vanwege de hondenbelasting. Hij is in mijn geval met één korte vraag klaar: of ik een hond heb? "Nee, geen hond", is mijn antwoord. Hij vraagt niet eens of ik degene ben die in dit huis woont, waarvan ik de deur opendoe. Misschien ben ik er wel aan het oppassen of een klus aan het doen of op bezoek? De man is uitgevraagd, raakt zijn tablet aan, en zegt gedag. Klaar is Kees. Op naar de volgende deur. De oren gespitst uiteraard naar waar de honden blaffen.

De gemeente laat vandaag op de website weten, dat deze week gestart is met de inspecties voor de hondenbelasting. "De Regionale Belasting Groep (RBG) is deze week gestart met controles voor de hondenbelasting. Controleurs bellen bij elk huis in Schiedam aan. Ze hebben hun legitimatiebewijs duidelijk zichtbaar bij zich. Mensen die een hond aanschaffen, horen deze zelf aan te melden bij de RBG. Heeft u dit nog niet gedaan? Doe dit dan alsnog op de website van de Regionale Belasting Groep (RBG). Zo voorkomt u een navorderingsaanslag met eventuele boete."

Je kunt de vraag stellen of zo'n huis-aan-huis-controle voor een marginale belasting als de hondenbelasting, die verder afgebouwd zal gaan worden, nou op zijn plaats is. De politie doet er alles aan om vooral de ouderen op het hart te drukken heel voorzichtig te zijn met opendoen van de voordeur. Er zijn zoveel recente voorbeelden van babbeltrucs die criminelen toepassen, zoals het zich uitgeven als asbestcontroleur van de gemeente, het zich uitgeven als prikteam van de GGD en dan zelfs nog een of andere injectie toedienen ook. Er zijn criminelen die zich om hun verhaal compleet te maken hullen in de kleding van zorgpersoneel en zelfs van politie-agenten. 

Dan staat er nu - in mijn geval - weliswaar een keurig uitziende man van middelbare leeftijd aan de deur, omhangen met grote naamplaat, en voorzien van moderne registratieapparatuur, maar wie garandeert mij dat dit ook niet iemand is die als hij zijn kans schoon ziet, binnen zal dringen? Wat zegt mij nou zo'n naamplaat?

En waarom alle huizen bezoeken? Je zou sowieso de huizen waarvan opgegeven is door het baasje dat er ook een hond woont, kunnen overslaan (al loop je dan de kans mis vast te stellen dat er meer hondjes wonen dan opgegeven). Ook zou je bijvoorbeeld de huizen waarin bejaarden wonen kunnen overslaan. 

Dan hebben we het nu nog niet eens gehad over de kosten die het met zich meebrengt om mensen langs de deuren te sturen ter controle van een marginale belasting. 


Lees ook: 
Twee mannen gebruiken babbeltruc en dringen huis van vrouw binnen
https://www.deschiedammeronline.nl/stad/details/twee-mannen-gebruiken-babbeltruc-en-dringen-huis-van-vrouw-binnen

Coronaprik babbeltruc criminelen geven hoogbejaarde vrouwen daadwerkelijk injecties
https://www.deschiedammeronline.nl/stad/details/coronaprik-babbeltruc-criminelen-geven-hoogbejaarde-vrouwen-daadwerkelijk-injecties

De GGD vaccineert geen ouderen aan huis
https://www.deschiedammeronline.nl/stad/details/de-ggd-vaccineert-geen-ouderen-aan-huis

Gemeentelijke asbestcontroleurs blijken criminelen die 83 jarige vrouw bestelen
https://www.deschiedammeronline.nl/stad/details/gemeentelijke-asbestcontroleurs-blijken-criminelen-die-83-jarige-vrouw-bestelen

 

600600p562EDNmainKnipsel-WOT

 

19-03-2021