Standaardwerk op het gebied van Nederlands-Indische literatuur

Docent van Sg Spieringshoek mede-auteur van 'postkoloniale spiegel'

Docent van Sg Spieringshoek mede-auteur van 'postkoloniale spiegel'

SCHIEDAM - Coen van 't Veer, docent Nederland aan Sg Spieringshoek, heeft binnenkort opnieuw een publicatie van een boek op zijn naam staan. Het boek is getiteld 'De postkoloniale spiegel: De Nederlands-Indische letteren herlezen'. Van 't Veer schrijft het boek samen met Rick Honings en Jacqueline Bel.

coverkoen

Het Nederlandse koloniale verleden in Indonesië heeft grote invloed gehad op de literatuur. In 'De postkoloniale spiegel. De Indische letteren herlezen' wordt in 26 hoofdstukken de ‘canon’ van de Nederlands-Indische literatuur voor het eerst systematisch vanuit een postkoloniaal perspectief gelezen, van Multatuli’s Max Havelaar (1860) – de eerste Indische roman – tot en met Lichter dan ik (2019) van Dido Michielsen.

Na een introductie waarin wordt ingegaan op het leven van de auteur en zijn of haar relatie met Nederlands-Indië of Indonesië, worden telkens een of meer romans kritisch geanalyseerd. Naast beroemde auteurs als Louis Couperus, E. du Perron en Marion Bloem komen ook minder bekende schrijvers aan de orde.

Terugkerende aandachtspunten zijn de representatie van de ongelijke koloniale machtsverhoudingen en de Europese strategieën waarmee de ‘ander’ werd gemarginaliseerd. De postkoloniale spiegel geeft niet alleen een vernieuwend overzicht van meer dan 160 jaar Indische literatuurgeschiedenis, maar is tegelijkertijd bedoeld als een zelfkritisch onderzoek naar hoe de Nederlandse letterkunde omgaat met het koloniale verleden.

Hoogleraar Rick Honings is verbonden aan het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS). Zijn onderzoek richt zich op de negentiende-eeuwse en Nederlands-Indische literatuur. 

Coen van ’t Veer is docent Nederlands bij Sg Spieringshoek en is verbonden aan het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS). Hij promoveerde in 2020 op De kolonie op drift, een dissertatie over fictie over de reis per mailboot tussen Nederland en Indië (1850-1940). Daarnaast schreef hij meerdere boeken en artikelen over Nederlands-Indische literatuur. Hij is redacteur van Indische Letteren.

Jacqueline Bel is hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde (Multatuli-leerstoel) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 

Uitgever: ‎ Leiden University Press; 1e editie (1 november 2021)
Taal: ‎ Nederlands
Hardcover: ‎ 544 pagina's
ISBN-10: ‎ 9087283733
ISBN-13: ‎ 978-9087283735

Lees ook:
Docent Sg Spieringshoek krijgt universitaire prijs voor proefschrift
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/docent-sg-spieringshoek-krijgt-universitaire-prijs-voor-proefschrift

Foto: professor Eep Francken (links) en Coen van 't Veer na de promotie van Van 't Veer in 2020 in Leiden (foto door Louise Melchers)

19-07-2021