Highlights tentoonstellingsprogramma 2024

Dit jaar te zien in Stedelijk Museum Schiedam

Dit jaar te zien in Stedelijk Museum Schiedam

SCHIEDAM - Dit jaar presenteert Stedelijk Museum Schiedam een gevarieerde en dynamische mix van hedendaagse en geëngageerde kunst, fotografie, installaties, tekenkunst en schilderkunst van voornamelijk Nederlandse kunstenaars, waarbij we ook enkele internationale kunstenaars aandacht geven passend bij het thema of aansluitend op onze collectie.

Tentoonstellingsoverzicht:

AiRich. Afrofuturistic Visions
27 januari tot en met 9 juni 2024
De eerste solotentoonstelling van kunstenaar AiRich is nu te zien in  Stedelijk Museum Schiedam. Haar werk bestaat voornamelijk uit  afrofuturistische portretseries die een kleurrijke en bekrachtigende wereld en toekomst vieren vol extravagante Zwarte mensen. In de portretten,  waarin AiRich ook zelf als model fungeert, benadrukt ze het belang van  het herontdekken en herdefiniëren van de Zwarte identiteit. Met invloeden vanuit popcultuur, mode, muziek, science-fiction en mythologie geeft  AiRich de Zwarte identiteit een futuristische en buitenaardse twist.

Meer informatie

Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen
27 januari tot en met 9 juni 2024
Hoewel Nederland tot de welvarendste landen van Europa behoort, leven  honderdduizenden Nederlanders nog steeds in armoede. Onderwerpen  als het minimumloon en bestaanszekerheid halen regelmatig het nieuws,  maar de mensen over wie het gaat komen zelden aan het woord. Het  leven met te weinig geld is voor hen helaas dagelijkse praktijk. Stedelijk  Museum Schiedam en elf Schiedamse ervaringsdeskundigen slaan de  handen ineen om deze verhalen te delen in de tentoonstelling Uit  armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen.

In deze onconventionele en verrassende tentoonstelling ontdek je wat de  vele gezichten van armoede kunnen zijn. Via indringende verhalen en  portretten van ervaringsdeskundigen, maar ook via historische  voorwerpen en kunstwerken uit onze collectie komt het heden en  verleden van armoede in beeld. Thema’s in de tentoonstelling zoals  beperking van vrijheid, gezondheid, zelfredzaamheid, relaties met anderen en samen uit armoede maken de beleving van armoede voor iedereen  herkenbaar en invoelbaar. En laten tegelijkertijd de kracht en potentie zien van mensen voor wie dit dagelijkse realiteit is.

Meer informatie

Else Alfelt. Eeuwigheid van de maan
6 april tot en met 15 september 2024

Vanaf 6 april presenteert Stedelijk Museum Schiedam een overzichtstentoonstelling van de Deense kunstenaar Else Alfelt (1910-1974). Binnen de internationale Cobra-beweging verwerft Alfelt zich een  geheel eigen plek door haar fascinatie voor natuur en de kosmos. In  kleurrijke en abstracte landschappen keren voor haar belangrijke  motieven zoals de maan, de zon, bergen, rivieren, spiralen en andere  natuurlijke elementen, veelvuldig terug.

In Denemarken is Alfelts werk bekend en geliefd, maar in Nederland niet eerder op grote schaal te zien geweest. Met deze tentoonstelling werpt  Stedelijk Museum Schiedam nieuw licht op haar Cobra-collectie en krijgt  een nog onderbelichte Cobra-kunstenaar het podium dat zij verdient. Met  ruim vijftig schilderijen en aquarellen uit de periode tussen 1945 en 1970  biedt de tentoonstelling Else Alfelt. Eeuwigheid van de maan een  poëtische, bijna mystieke ervaring van haar oeuvre.

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2024
6 april tot en met 23 juni 2024

Victor Crepsley, Sebastian Haquin, Narges Mohammadi, Josse Pyl en Dion Rosina zijn de genomineerden voor de vijftiende editie van de  Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Vanaf 6 april is werk van al deze  kunstenaars te zien in een tentoonstelling in Stedelijk Museum Schiedam. In mei maakt een vakjury bekend welke kunstenaar de winnaar wordt en  een geldprijs van tienduizend euro, vanaf dit jaar beschikbaar gesteld  door het Schiedamse De Groot Fonds, wint.

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een gerenommeerde kunstprijs  voor talent tot en met 35 jaar, wonend of werkend in Nederland. De kunstenaars worden voorgedragen door scouts uit de kunst- en cultuurwereld. De lijst met oud-winnaars bevat namen als Femmy Otten,  Guido van der Werve, Evelyn Taocheng Wang, Anne Geene en Özgür Kar.

Meer informatie

Geert Mul. Queries in Algorithmic Landscapes
6 april tot en met 15 september 2024

Vanaf 6 april toont Stedelijk Museum Schiedam de betoverende multimediainstallatie Queries in Algorithmic Landscapes van de  kunstenaar Geert Mul.

Als bezoeker word je ondergedompeld in een dromerig landschap van vallende groene boomblaadjes, die als bij een zomerbriesje door de lucht  dwarrelen. De blaadjes veranderen in vurige herfstbladeren,  sneeuwvlokken en dwarrelende bloesemblaadjes terwijl je luistert naar  een intrigerende soundscape met samples uit Hollywoodfilms, die door  Geert Mul zijn bewerkt tot filosofische dialogen. Alle zintuigen worden  aangesproken in deze poëtische, interactieve en immersieve installatie,  die voor het eerst in een museale setting te zien is.

Meer informatie

DAR x Stedelijk Museum Schiedam
22 juni tot en met 10 november 2024

Vanaf 22 juni presenteert Stedelijk Museum Schiedam samen met kunstplatform DAR een internationale groepstentoonstelling van  gelijkgestemde kunstenaars, creatieven en ambachtslieden. Te zien zijn  zes nieuwe ruimtevullende installaties van The Nest (Nairobi, Kenia),  Nifemi Marcus Bello (Lagos, Nigeria) en Rotterdam-based kunstenaars  Marga Weimans, Ameneh Solati, Yuro Moniz en Elejandro Martinez. Deze  kunstenaars maken deel uit van nieuwe culturele ‘ecosystemen’, die  gevoed worden door niet-Westerse perspectieven, persoonlijke  identiteiten en gedeelde verhalen. Vanuit vaak sterke lokale wortels,  veelal op het zuidelijk halfrond, doen deze gemeenschappen met hun  kunst stevige uitspraken over wereldwijde thema’s als klimaat,  machtsverhoudingen, digitalisering en commercialisering.

Meer informatie

Gilleam Trapenberg. Een solo
22 juni tot en met 10 november 2024

240310 Strand Gillaem Trapenberg

Vanaf 22 juni 2024 presenteert Stedelijk Museum Schiedam een solopresentatie van het werk van de fotograaf Gilleam Trapenberg.  Trapenberg laat bestaand en nieuw werk uit zijn langlopende serie  Currents zien. Met de reeks verbeeldt hij de ziel van Curaçao, zoals hij het  eiland kent.

Gilleam Trapenberg is geboren op Curaçao, en verlaat zijn thuisland op  negentienjarige leeftijd om in Nederland te gaan studeren. Curaçao blijft  echter voor altijd in zijn hart. Als hij in Nederland is, ervaart hij een gevoel  van heimwee. Maar als hij op Curaçao is, voelt hij zich er ook niet meer  helemaal thuis. In zijn fotografische werk legt hij het leven op Curaçao  vast, zoals hij het kent en aantreft.

Meer informatie

Liefde voor tekenen. Kunstenaars kiezen uit de collectie
6 juli tot en met 15 september 2024

De tentoonstelling Liefde voor tekenen is een viering van de tekenkunst. Voor het eerst presenteert Stedelijk Museum Schiedam een grote selectie werken uit de NOG Collectie, die in 2020 geschonken is aan het museum.  Deze collectie bestaat uit ruim 600 tekeningen, schilderijen, sculpturen en multimedia-installaties van geëngageerde moderne en hedendaagse  Nederlandse kunstenaars. Het gaat hier om tekenen in de breedste  opvatting van het artistieke medium. De verzameling is een mooie  afspiegeling van de Nederlandse kunst van de afgelopen dertig jaar. Rode draad in de collectie ligt bij kunstenaars die zich interesseren voor ‘La  Condition Humaine’, de menselijke conditie.

In de geest van deze collectie, die altijd nauw verbonden is met de vertegenwoordigde kunstenaars, heeft het museum Fatima Barznge,  Susanna Inglada en Koen Taselaar uitgenodigd om hun kunstenaarsblik  op de collectie te werpen.

Meer informatie

Adya en Otto. Pioniers van de avant-garde
28 september 2024 tot en met 2 maart 2025

Het kunstenaarsechtpaar Otto en Adya van Rees levert in de vroege twintigste eeuw een indrukwekkende bijdrage aan de belangrijkste  ontwikkelingen in de Europese kunst. Een tijd waarin beeldbepalende  stromingen zoals kubisme, dada en abstracte schilderkunst zich  manifesteren. Adya en Otto staan in de periode 1909-1924 midden in het  artistieke leven van Europa. Ze zijn bekend en geliefd in toonaangevende  kringen van kenners en kunstenaars onder wie Hans Arp en Arthur Segal.  Hun leven lang wonen ze afwisselend in verschillende Europese steden,  van Parijs tot Zürich, steeds op zoek naar de beste plek om hun kunst te  maken. Want de kunst staat altijd voorop, zelfs al zit het leven soms  tegen. Hun werk is nog relatief onbekend voor het grote publiek, terwijl zij  zich bij leven in kringen van kunstenaars als Piet Mondriaan, Georges  Braque en Pablo Picasso begaven. Ook is hun werk opgenomen in  toonaangevende collecties van musea in binnen- en buitenland. Daarom  nu een eerbetoon aan dit bijzondere kunstenaarsechtpaar.

Deze overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam geeft  niet alleen inzicht in het leven van dit vooruitstrevende koppel in een  woelige periode van de kunstgeschiedenis. Het laat ook het menselijke  gezicht zien van Adya en Otto, twee belangrijke pioniers van de twintigste-eeuwse kunst. In 2019 leerde het Stedelijk Museum Schiedam het werk van Adya van Rees kennen in de tentoonstelling Meesterlijke Vrouwen. Dit was mede aanleiding voor een nadere kennismaking. De tentoonstelling  laat Adya en Otto zien als wegbereiders voor de abstracte kunst, die zo  sterk in de collectie van Stedelijk Museum Schiedam is  vertegenwoordigd.

Meer informatie

I Hit You With a Flower
23 november 2024 tot en met 4 mei 2025

Stedelijk Museum Schiedam brengt dit najaar een eerbetoon aan  ‘meisjeskunst’ in de oogstrelende tentoonstelling I Hit You With a Flower.

Een term die vaak denigrerend wordt bedoeld, maar hier als een geuzennaam wordt gebruikt. Ruim twintig nationale en internationale  kunstenaars tonen frivole werken die even aanlokkelijk als intelligent zijn.  De tentoonstelling is een visueel genot waarin roze, pastel of juist  knalkleuren, goud, glitter, bloemen en andere motieven de hoofdrol  spelen. Laat je echter niet misleiden, achter deze vrolijke kunstwerken  gaan krachtige boodschappen schuil over thema’s als feminisme, gender,  seksualiteit, leven met een beperking en body positivity. Via een zoete  verleidingsstrategie betrekken deze kunstenaars je bij hun fluwelen  activisme en de inclusieve wereld waar zij voor staan. Engagement was  nog nooit zoveel fun.

I Hit You With a Flower toont werk van Kinke Kooi en Lily van der Stokker,  pioniers binnen de stroming ‘meisjeskunst’, naast werk van een jongere  generatie kunstenaars uit Nederland zoals Vera Gulikers, Alex Naber &  ChelseaBoy, Jurjen Galema, Dae Uk Kim en internationale kunstenaars  zoals Jakob Lena Knebl, Mari Katayama en Alan Hernández.

Meer informatie 

Fotografie :
Dion Rosina (boven)
Gilleam Trapenberg (onder)

10-03-2024