Dickens Festijn gaat voor feest mét kerstmarkt in Lange Kerkstraat

Dickens Festijn gaat voor feest mét kerstmarkt in Lange Kerkstraat

SCHIEDAM - De organisatie van het Dickens Festijn Schiedam heeft de knoop doorgehakt: voor de tweede editie van het evenement is gekozen voor de Lange Kerkstraat en omgeving in Schiedam. Het evenement is inclusief kerstmarkt en vindt plaats op zaterdag 17 en zondag 18 december 2022 van 10.00 tot 18.00 uur.

door Jan Schrijver

De eerste editie van het Dickens Festijn Schiedam vond in 2019 plaats op de Dam, Vlaardingerstraat en het stukje Lange Haven bij de Korenbeurs. In 2020 en 2021 kon het evenement niet worden gehouden wegens de coronamaatregelen. Nu is er sprake van een herinrichting van het gebied rond de Korte Haven. Daarom kiest de organisatie, die in handen is van Stichting Triplce C, voor de locatie Lange Kerkstraat. Er zijn voorbereidende gesprekken geweest met de gemeente over de haalbaarheid om het op en rond de Lange Kerkstraat te houden. "Die verkennende gesprekken waren positief voor ons. We gaan nu aan de slag met onder meer het schrijven van een projectplan en een vergunningaanvraag", zo laat Jenneke van den Berg, een van de bestuursleden van Stichting Triple C, ons weten.

"We hebben nu voldoende de tijd om met de voorbereidingen te beginnen. Dat geldt overigens niet alleen voor ons, maar ook voor heel veel vrijwilligers. Zo zijn er mensen die zelf prachtige historische outfits naaien, voor zichzelf of voor andere figuranten. Daar kan heel wat tijd in gaan zitten. Er ontstaan ook groepjes van mensen die dit samen doen en dit heel gezellig vinden. Er ontstaat verbinding, en dat is een van de doelen die wij als Triple C nastreven", zegt Van den Berg.

"Er zullen best mensen in Schiedam zijn, die roepen: daar heb je ze weer met hun verkleedfeestje. Dat kan zijn. Wij weten dat heel veel vrijwilligers en bezoekers het op prijs stellen om op deze feestelijke manier aandacht te besteden aan het verleden. Het past bovendien goed in de kerstsfeer. Winkeliers, horecabedrijven en andere ondernemers kunnen er ook op inspelen. Of dat nou is door zelf verkleed in de winkel te gaan staan of de etalage in Dickenssfeer in te richten. Ook kunnen ze met aanbiedingen erop inspelen. We ondersteunen ondernemers daarin door 'Dolle dwaze Dickens-bonnen' bij het programmaboekje te verspreiden. Het staat overigens voor ondernemers in heel Schiedam open om erop in te spelen."

"Ons staat een kerstmarkt voor ogen met zo'n veertig kramen met kerstgerelateerde artikelen. Ook zullen er afwisselend kramen zijn waarop aandacht wordt gegevens aan  oude ambachten. Het zal uitsluitend mogelijk zijn om een kraam te huren als je beide dagen komt", zo laat Jenneke van den Berg weten. Tot slot zegt zij: "Als er mensen zijn met leuke ideeën, laat ze vooral contact met ons opnemen. We hebben de wijsheid niet in pacht." 

Hier vind je de website van Dickens Festijn Schiedam.

Foto boven: een groepje in Dickens-stijl in 2019, met tweede van links Jenneke van den Berg
Foto onder: ook de kinderen hadden er schik in om zich in Dickens-stijl te verkleden
(foto's door Louise Melchers)

80362370_2879036562115287_7206478475807424512_n

 

28-06-2022