Wie is er aansprakelijk als je hierover valt en schade oploopt?

Deze stoeptegel is dag na melding nog opstekend

Deze stoeptegel is dag na melding nog opstekend

SCHIEDAM - Deze opstekende stoeptegel ligt op de Oranjestraat (hoek Lange Nieuwstraat, ter hoogte van het goudwisselkantoor). Zondagmiddag 2 uur is deze voor gebruikers van de stoep gevaarlijke situatie via de BuitenBeter-app aan de gemeente gemeld; maandagmiddag 5 uur was er nog niets aan gedaan. Is de gemeente aansprakelijk als een stoepgebruiker door de opstekende tegel schade oploopt?

Dat ligt complex, zo is te lezen op diverse websites over verzekeringen en aansprakelijkheid. 

In het onderhavige geval is de gemeente eigenaar van de stoep en moet deze stoep goed onderhouden. Van een stoepgebruiker wordt verwacht dat hij of zij zelf goed oplet.

Verzekeraar Achmea Rechtsbijstand noemt als voorwaarden voor aansprakelijkheid van de gemeente (als eigenaar van de stoep) onder meer:  als er sprake is van een gevaarlijke stuatie en als zij de mogelijkheid heeft gehad om de situatie te herstellen.

In het algemeen wordt aangenomen dat een oneffenheid van meer dan 3 cm een gevaarlijke situatie kan opleveren (in uitzonderlijke situaties kan dat ook bij minder dan 3 cm zo zijn).

Wat onder meer ook meespeelt is of de gemeente op de hoogte was van de situatie. En of ze op eenvoudige wijze de situatie had kunnen verhelpen. 

Het advies van de verzekeraar: val je over zo'n tegel, maak een foto van de opstekende stoeptegel en leg er op de foto een liniaal bij zodat het hoogteverschil duidelijk wordt. Verzamel verklaringen van getuigen die het ongeval zagen gebeuren. Voor het gehele artikel op de website van genoemde verzekeraar, zie deze link. 

Onlangs maakten twee vrouwen op een scooter een ernstige val op de Zwaluwlaan, waar het fietspad oneffen zou zijn. Dat lees je bij onze collega's van Schiedam24 onder deze link. 

08-08-2022