Deze route neemt de ringbus door Schiedam Noord

Deze route neemt de ringbus door Schiedam Noord

SCHIEDAM - Met ingang van 9 januari 2022 rijdt er een zogenoemde ringbus van het station Schiedam Centrum naar en door Schiedam Noord en terug naar het station Schiedam Centrum. 

Vanaf 9 januari 2020 zal de ringbus door Schiedam Noord in één richting rijden, komend vanaf het Station Schiedam Centrum aan het eind van de 's-Gravelandseweg bij de rotonde links af de Zwaluwlaan op. Vervolgens wordt Groenoord aangedaan, waarbij onder meer de Laan van Bol'es en Van Beethovenlaan worden gevolgd. Op een gegeven moment wordt de rondweg weer opgepakt en wordt uiteindelijk na de Slimme Watering bij de rotonde links afgeslagen de 's-Gravelandseweg op. 

De ringbus rijdt 7 dagen per week ‘s avonds tussen 19 en 23 uur, op zaterdagen ook overdag en zondagen ook in de vroege ochtend met een frequentie van 2x per uur. Deze lijn wordt als vaste lijn met een vaste dienstregeling en lijnnummer, eerst 121 en later 52, opgenomen in alle dienstregelingen en dienstverleningsconcepten van het openbaar vervoer (apps, reisplanners etc.). 0p rustige momenten wordt met een volledig toegankelijke 8 persoonsbus gereden. Op vrijdagen en zaterdagen kan een 19-persoonsbus worden ingezet. Alle reguliere reisproducten van RET zijn en blijven geldig. 

"We zijn ons ervan bewust dat ook dit voorstel niet voor iedereen een oplossing biedt, maar in elk geval wel voor de grootste groep reizigers. Ongeveer 80% van de 0V reizigers rond
Schiedam Noord in de avonduren zijn geholpen bij een meer nabije, directere en toegankelijker verbinding met het station ten opzichte van de tram. De RET voorziet op termijn dan ook reizigersgroei en kansen voor opname van deze buslijn in de normale dienstregeling vanaf 2025", aldus burgemeester Lamers. 

Om de ringbus te kunnen laten rijden, gaat de gemeente Schiedam een overeenkomst voor drie jaar aan met de RET. 

Afgelopen twee jaar
Door coronamaatregelen hebben de afgelopen jaren minder mensen voor reizen met het openbaar vervoer gekozen en hebben OV-aanbieders zoals de RET hun lijnen met een lagere frequentie laten rijden. Burgemeester Lamers schrijft over de gevolgen hiervan voor Schiedam Noord: "Voor Schiedam Noord hebben de maatregelen grote gevolgen. Zo is de frequentie van lijn 51 op werkdagen al teruggebracht van 2x naar 1x per uur en rijdt deze op zaterdag helemaal niet meer. De frequenties van tramljnen 21 en 24 waren al teruggebracht van 4X naar 3X per uur. Vanaf 9 januari 2022 stopt ook lijn 121 met rijden. Het directe gevolg hiervan is dat Woudhoek, Spaland en Sveaparken ‘s avonds niet meer met 0V bereikbaar zijn. Daarnaast is de beperkte 0V bereikbaarheid van Groenoord in de avonduren een blijvend punt van zorg."

14-12-2021