Er worden op de Grote Markt kaarsjes aangestoken ter nagedachtenis van:

Deze acht vrouwen die hier wegens 'toverij' op de brandstapel kwamen

Deze acht vrouwen die hier wegens 'toverij' op de brandstapel kwamen

SCHIEDAM - Gisteravond rond de klok van tien werden op de Grote Markt kaarsjes aangestoken ter nagedachtenis van acht vrouwen die in de zestiende eeuw op dit plein werden geëxecuteerd door hen levend te verbranden. Deze vrouwen werden als heksen gezien en ter dood veroordeeld wegens 'toverij'. En er worden nog drie 'verdachte' vrouwen die anderszins om het leven kwamen herdacht, alsook de twee vrouwen die de tegen hen geuite beschuldiging met succes wisten aan te vechten.

kaasrjes1 (3)

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers en Christien Bruggeman)

De gemeente heeft eerder dit jaar een gedenktegel laten aanbrengen en officieel onthuld op de Grote Markt. Op deze gedenktegel worden echter alleen de twee vrouwen genoemd die de beschuldiging van toverij met succes juridisch aanvochten. Om van een heksenreputatie af te komen kon een verdachte 'ter purge' gaan. Zij deden dit met succes en hun leven bleef gespaard, hetgeen vervolgens ervoor zorgde dat in de staat Holland de gruwelijke heksenjacht eindigde. Dat deze dames een gedenktegel verdienen (al heeft het bijna vijf eeuwen geduurd) lijkt ons meer dan terecht.

stap1-1
Manja Bedner, speelt Aleyda in 'De Heks van Almen'

Maar dan verdienen de vrouwen die op de Grote Markt in Schiedam zo gruwelijk om het leven werden gebracht en andere 'verdachte' vrouwen die het leven werd ontnomen toch zeker een standbeeld en dat is er, na bijna vijf eeuwen, nog niet. Het is goed dat theatergezelschap 'Theatermakers Achterhoek' met het toneelstuk 'De Heks van Almen' dit grote onrecht tegen vrouwen nog maar eens expliciet aankaart. 

Vanavond na de voorstelling en zondagmiddag na de voorstelling wordt het bord met namen van de slachtoffers (zie foto onder) onder het toeziend oog van de vele terrasgangers opnieuw geplaatst op de Grote Markt en zullen de bezoekers van de voorstelling én iedereen die dat wil opnieuw in de gelegenheid worden gesteld een kaarsje aan te steken.

Lees ook:
Dit weekend tweemaal uitverkocht; voor de zaterdag nog kaarten
Grote belangstelling in Schiedam voor 'De Heks van Almen'

bordheksen

12-08-2023