FabrieKlassiek met Beethoven, Liszt en Prokofiev

Derde editie van pianoconcert op industriële plek

Derde editie van pianoconcert op industriële plek

SCHIEDAM - Zaterdagavond 13 november aanstaande vindt in Schiedam voor de derde maal het concert FabrieKlassiek plaats in een leegstaande loods op het Dirkzwager-terrein.

Pianist Alexander Chater vertolkt werken van Beethoven, Liszt en Prokofiev. Alexander Chater, afgestudeerd aan het Rotterdams conservatorium en docent, zal zaterdag 13 november onder meer pianosonate 2 van Sergei Prokofiev, pianosonate op. 109 van Ludwig van Beethoven en stukken van Franz Liszt ten gehoren brengen.

"Het imago van klassieke concerten is toch vaak dat het een select en specifiek publiek trekt. Daarmee wordt onbewust een sociale barrière gecreëerd, terwijl er een veel groter publiek is dat geïnteresseerd is in dit genre. We trekken de klassieke muziek uit de
grote concertgebouwen en schrappen de nette kleding", aldus mede-organisator Gideon  Peele. “Het moet vooral een gezellige avond zijn, die mensen hopelijk nieuwsgierig maakt om ook andere concerten te gaan ontdekken.”

Het concert zal plaatsvinden in de grote fabriekshal aan het Groenweegje 5 in Schiedam, gelegen in het voormalige Dirkzwagerterrein. Het kennismaken met de muziek wordt door
FabrieKlassiek gecombineerd met het tonen van verrassende plekken waar bezoekers normaal gesproken niet kunnen binnenstappen. "Het is dan ook de bedoeling dat elke
editie op een andere industriële plek landt. Denk bijvoorbeeld aan plekken die op stapel staan om getransformeerd te worden, maar ook de grote fabriekslocaties van de Schiedamse havenindustrie", aldus de organisatie.

“Door de steeds veranderende coronamaatregelen zijn we voor deze editie genoodzaakt geweest terug te vallen op dezelfde locatie als de vorige keer. Maar daarmee is het tevens een van de laatste keren dat mensen dit gebouw op het Dirkzwagerterrein kunnen bekijken alvorens het plaatsmaakt voor de nodige nieuwbouwwoningen van het Dirkzwager-terrein. Na deze editie gaan we dus weer hard opzoek naar een boeiende nieuwe plek. Samenwerkingen voor een volgende locatie zijn natuurlijk altijd welkom", zegt Alexander Chater.

Programma FabrieKlassiek zaterdag 13 november:
19:00 uur Inloop
19:30 uur Concert
20.40 uur Borrel met livemuziek

Concert Alexander Chater:
Sergei Prokofiev- Pianosonate 2
- Allegro ma non troppo
- Scherzo. Allegro marcato
- Andante
- Vivace- Moderato- Vivace
Ludwig van Beethoven- pianosonate op. 109
- Vivace ma non troppo
- Prestissimo
- Gesangvoll mit innigster empfindung, Andante molto cantabile ed espressivo
Franz Liszt
- Hongaarse rhapsodie nr. 5
- Hongaarse rhapsodie nr. 2

Kaarten:  €16,-
Bestellen: www.fabrieklassiek.com
Locatie: Groenweegje 5, Schiedam

Foto: een vorige editie (bron foto FabrieKlassiek)

18-10-2021