Debuutoptreden van 'Apollo's Fortress' in De Graauwe Hengst

Debuutoptreden van 'Apollo's Fortress' in De Graauwe Hengst

SCHIEDAM - Heel wat bandjes in Schiedam hebben in de afgelopen halve eeuw hun eerste optredens gehad in podiumcafé De Graauwe Hengst, voorheen de Quibus. Vandaag werd die goede traditie voortgezet met het allereerste optreden ooit van de band Apollo's Fortress.

door Jan Schrijver

De band bestaat uit (v.l.n.r. op de foto boven) lead gitarist Josha Steenbergen (19), drummer Jamie Slingerland (17), gitarist en leadzanger Justin Slingerland (19) en bassist Jim Scholte (20). Zij wonen alle vier in Schiedam.

apps

Josha is werkzaam als make-up artist bij de parfumerie in Winkelcentrum Spaland. Hij wil een studie 'creative business' gaan doen aan de Hogeschool Inholland. Jamie Slingerland volgt een opleiding tot buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Zijn broer Justin studeert aan de universtiteit in Leiden 'computer science'. Jim Scholte volgt aan de Hogeschool Inholland de opleiding 'Sociaal Juridische Dienstverlening'.

Apollo's Fortress heeft op dit moment een setlist met vijf nummers, waarvan drie eigen nummers. Vanmiddag om drie uur werd in De Graauwe Hengst gedurende een optreden van ongeveer een half uur de gehele setlist gespeeld, eerst de drie eigen nummers (waaronder de uitgebrachte single, zie onder) en daarna de twee covers. 

De muziekvoorkeur verschilt, van pop/rock voor Justin, metal voor Jim, classic rock voor Josha, terwijl de favoriete muziekstijlen van drummer Jamie uiteenlopen van soul tot dead metal.  Al repeterend en componerend heeft zich inmiddels een stijl ontwikkeld waarin alle bandleden zich herkennen. Door ons gevraagd hoe je die stijl dan zou kunnen noemen? 'Grunge rock' is een naam die wel past, vinden de bandleden. Overigens huizen er bij het gezin Slingerland nu twee bands, zegt de moeder van Justin en Jamie ons, want ook vader Dennis zit in een band. "En ook van dit soort stevige muziek", zegt hun moeder Jessica lachend. "Hartstikke trots ben ik op ze."

Het applaus dat de band na afloopt krijgt, smaakt naar meer. "We willen graag zo veel als mogelijk gaan spelen, daar doen we het toch voor", zegt frontman Justin. Zijn medebandleden zijn het daar volmondig mee eens. Op naar het volgende optreden; in deze 'linktree' vinden potentiële boekers van de band de nodige informatie.

Jan Willem de Boer komt later van de week met een video-reportage over Apollo's Fortress.

vinc

Single
De band bracht 11 maart jongstleden zijn eerste single uit getiteld 'To irritate'. Je kunt het nummer beluisteren via de link hieronder:

De setlist:
1 TO IRRITATE
2 IT’S SO EASY (Guns 'N Roses)
3 DO YOU FEEL
4 CURE ME.. OR KILL ME (Gilby Clarke)
5 THERE GOES MY NIGHT

Tijdens het optreden werden eerst de drie eigen nummers gespeeld en daarna de covers van de nummers van achtereenvolgens Guns 'N Roses en Gilby Clarke. 

26-03-2023