Gemeente spreekt over miljoeneninvestering, maar noemt geen bedrag!

De wijk Schiedam West gaat van 2024 tot en met 2029 op de schop

De wijk Schiedam West gaat van 2024 tot en met 2029 op de schop

SCHIEDAM - De gemeente Schiedam meldt in een persbericht miljoenen euro's in de wijk Schiedam West te investeren. "De openbare ruimte gaat op de schop om de wijk veiliger en mooier te maken. Daarnaast wordt wateroverlast ook aangepakt met speciale opvangbakken onder de grond", zo licht de gemeente toe waarom er geïnvesteerd wordt.

Het college heeft dinsdag 5 september besloten dat de aanbesteding van het werk kan starten. De komende jaren wordt miljoenen geïnvesteerd in de Fabribuurt, Frankelandbuurt en Liduinabuurt (FFL-buurt). Ook de Aleidastraat en een deel van de Vlaardingerdijk (tussen de Aleidastraat tot aan de rotonde bij de Nieuwe Haven) worden meegenomen in het project. "De gemeente gaat de kwaliteit van de openbare ruimte verbeteren. Er worden daarvoor verschillende zaken aangepakt. Zo wordt de bestrating vernieuwd en worden extra bomen en planten geplant", aldus de gemeente.

fabristraat

Wethouder Doğukan Ergin zegt blij te zijn met de beslissing. ,,We gaan veel investeren om West mooier te maken. Het wordt groener en veiliger. Het parkeren van auto’s en fietsen wordt verbeterd en we gaan de verkeersveiligheid vergroten. We gaan kijken hoe het parkeren anders en beter kan wat de veiligheid vergroot. De pleinen worden ook aangepakt zodat het prettig toeven wordt in West.’’

Om wateroverlast tegen te gaan komen er in totaal vier waterbergingen en wordt er een gescheiden rioolstelsel aangelegd. Twee waterbergingen zijn in de eerste helft van dit jaar al vooruitlopend aangelegd om de ergste overlast te verhelpen. Er wordt nog een laatste hand gelegd aan het inrichtingsplan van de pleinen waar de waterbergingen onder komen. ,,We kijken wat voor bomen en planten er passen en er komen nieuwe speeltoestellen die passen bij de behoeftes van de kinderen uit de buurt’’, vertelt Ergin.

De plannen zijn gemaakt in samenspraak met de buurtbewoners, zo meldt de gemeente. Naar verwachting van de gemeente is begin 2024 de aannemer bekend en dan kunnen de werkzaamheden van start gaan. De plannen worden gefaseerd uitgevoerd, het totale herinrichtingsplan moet 2029 gereed zijn.

N.B. Redactie
De gemeente spreekt in het persbericht over het investeren van miljoenen, maar dat is een nogal onbestemd begrip. Wij hebben daarom aan de gemeente gevraagd: 
hoeveel miljoen euro wordt er precies geïnvesteerd? En als het niet precies bekend is, hoeveel miljoen euro ongeveer?

Ook vroegen wij: Het projectgebied, hoeveel procent maakt dat qua oppervlakte uit van de gehele wijk West? En idem in aantal woningen gemeten, hoeveel procent van de totale woningvoorraad betreft het project? 

Een woordvoerder antwoordt: "Over het geld kan ik niks zeggen helaas. Die andere twee vragen ga ik proberen antwoord op te krijgen."

aleidastraat9

05-09-2023