'Antoinette Laan, wethouder van mijn stad, komt niet wonen in mijn stad'

'De VVD kon blijkbaar in Schiedam geen geschikte persoon vinden'

 'De VVD kon blijkbaar in Schiedam geen geschikte persoon vinden'

SCHIEDAM - Onze lezer Marcel Heinsbroek zond ons een ingezonden brief over de verplichting om als wethouder te wonen in de gemeente waar je wethouder bent. Antoinette Laan, vorige week beëdigd voor een termijn van vier jaar als wethouder van Schiedam, woont in Rotterdam en is stellig van plan dat te blijven doen. Daarover gaat de ingezonden brief van Marcel Heinsbroek.

INGEZONDEN

Mijn stad, Schiedam, krijgt de komende vier jaar een wethouder die niet in Schiedam woont en dat ook niet van plan is. In eerste instantie vond ik dat gek, omdat de gemeentewet zegt dat een wethouder verplicht is om in de stad te wonen waar deze x/v/m gaat werken. Er zijn echter een paar goede redenen om daar, misschien definief èn landelijk, van af te wijken. 

1:De maatschappij is naar overheidbestuurders onbeschofter, botter, grover en bedreigender geworden, ook naar wethouders toe. Enige fysieke afstand tussen werk- en woonplek kan dan prettig zijn.

2: Door bovengenoemde dreigingen staan mensen niet te trappelen om een openbaar-bestuur-functie te vervullen, en zijn er nauwelijks kandidaten te vinden. Wees blij als er iemand is die het wil doen.

3: Wethouders hebben een omlooptijd of houdbaarheidsdatum, van vier jaar of, en vaker, minder. Moet iemand daarvoor verhuizen? En waarom geldt dat alleen voor stadsbestuurders, en niet voor arbeiders, die in bijvoorbeeld Dordrecht wonen, maar in Rotterdam werken? Met die algemene woonverplichting zouden we gelijk van veel files af zijn. Ambtswoningen voor wethouders bestaan niet; sowieso kent Schiedam al jaren geen ambtswoning voor de burgemeester meer.

De fout, voor zover er sprake is van 'fout', zie punt 2, ligt niet bij de vorige week beëdigde wethouder, maar bij haar partij, de VVD, die blijkbaar in Schiedam geen geschikte persoon kon vinden.

Het pendelen van de in Rotterdam wonende Schiedamse wethouder Antoinette Laan heeft één groot voordeel: zo kan zij, natúúrlijk met het openbaar vervoer reizend, gelijk ervaren hoe slecht de OV-verbindingen (aan het worden) zijn.

Marcel Heinsbroek,
Schiedam 

Foto: Antoinette Laan op het Dreesplein na de presentatie van het coalitieakkoord in Wijkhuis Dreesplein in Nieuwland, op de achtergrond de huurwoningen in de vrije sector die momenteel worden gebouwd in project 'In de Buurttuin'

05-07-2022