De vraag om mondkapje naar beneden te doen in het stembureau, is dat vreemd of niet?

De vraag om mondkapje naar beneden te doen in het stembureau, is dat vreemd of niet?

SCHIEDAM - Je gaat met mondkapje op, zoals dat moet, het stembureau in. Daar vraagt de medewerker van het stembureau of je je mondkapje omlaag wil doen. Een lezer vraagt ons zojuist: is dat normaal?

"Volgens mij gaat er bij het stemlokaal op wijkcentrum Dreesplein iets niet volgens de regels. Stemkaart inleveren, legitimatie laten zien, en dan vragen ze of je je mondkapje naar beneden wil doen. Erg vreemd vind ik dit", zo schrijft de lezer ons. 

Wij vragen de lezer: "Waren er omstandigheden waardoor je moeilijk herkenbaar zou kunnen zijn voor degene die je wilde identificeren aan de hand van je ID?"

"Had geen bril, had alleen een pet op. Als ze gevraagd hadden die af te zetten was het oké, maar juist het mondkapje... De vraag het mondkapje naar beneden te doen, gebeurde ook bij een jonge vrouw die voor me was. Ik vond dit echt vreemd."

Wij hebben de vraag voorgelegd aan de gemeente. Deze geeft in een reactie aan de instructies van de Rijksoverheid te volgen. Deze luiden als volgt:

"Mondkapje bij vaststelling van uw identiteit

U toont uw ID-bewijs voor het kuchscherm aan het stembureaulid dat uw identiteit vaststelt. Kan het stembureaulid, doordat u een mondkapje draagt, uw identiteit niet vaststellen? Dan vraagt het stembureaulid u uw mondkapje even af te zetten. Daarna zet u uw mondkapje weer op.

Kiezers bij wie de identiteit vanwege het mondkapje niet kan worden vastgesteld en die hun mondkapje voor dat doel niet kort willen afzetten, kunnen niet worden toegelaten tot de stemming. Deze kiezers wordt dan gevraagd het stembureau te verlaten. Zij krijgen hun stempas terug en kunnen via de achterkant van hun stempas een andere kiezer machtigen om hun stem uit te brengen."

Zie hier op de website van de Rijksoverheid:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkiezingen/vraag-en-antwoord/moet-ik-mijn-mondkapje-afdoen-bij-de-identificatie-in-het-stembureau

Foto: archieffoto, (c) De Schiedammer Online

 

17-03-2021