Twee fractievoorzitters vragen B&W om opheldering, want:

'De Steigers lijkt vooral gesloten te blijven'

'De Steigers lijkt vooral gesloten te blijven'

SCHIEDAM - "Schitterend, hier wordt in de praktijk getoond dat misdaad niet loont", zei begin juni Dilan Yesilgöz, toen nog minister van een zittend kabinet, bij de opening van De Steigers in de Gorzen. Kansarme jongeren zouden er een vak gaan leren; daar komt in de praktijk nog weinig tot niets van terecht. Twee fractievoorzitters hebben om opheldering gevraagd door middel van een Woo-verzoek (Woo staat voor Wet open overheid). Je leest het verzoek van Maarten Reuderink en Cock de Jong hieronder.

"Geachte heer Bijl,

In de Schiedamse wijk de Gorzen staat De Steigers. Voor zover wij na hebben kunnen gaan, gaat het hier om een stichting, die wordt gefinancierd met crimineel geld en is bedoeld om jongeren / bewoners in de Gorzen op weg te helpen in het leven. Hoe dat ‘op weg helpen’ dan concreet wordt ingevuld, is onderdeel van dit Woo-verzoek.

Na de opening van De Steigers, nu zo’n twee maanden geleden, lijkt deze vooral gesloten te blijven. Mogelijk gebeurt er van alles achter de schermen, maar dat is voor ons, noch voor de wijkbewoners zichtbaar.

Omdat er bij ons de nodige vragen leefden, hebben wij de betrokken ambtenaar om een gesprek gevraagd, maar die heeft nu aangegeven daar vanaf willen te zien. Het is wat het is.

Uiteraard vinden wij het vervelend dat een verzoek om een keer ambtelijk te worden bijgepraat, keer op keer eindigt met een Woo-verzoek.

Wij verzoeken u derhalve de volgende informatie openbaar te maken:

1. Alle informatie en correspondentie binnen de gemeente Schiedam over de oprichting en het functioneren De Steigers. Alle informatie en correspondentie van de gemeente Schiedam met derde partijen over het oprichten en functioneren van de stijgers.

Met name, maar zeker niet beperkt tot:

2. Alle informatie en correspondentie, die aangeeft wat de juridische constructie van De Steigers is (inclusief wie waar verantwoordelijk voor is).

3. Alle informatie en correspondentie, die aangeeft hoeveel geld hiermee is gemoeid en hoe de geldstromen lopen.

4. Alle door De Steigers tot nu toe opgestarte activiteiten.

De OPS en het AOV zijn geen expert in het doen van verzoeken op basis van de Wet Open Overheid (hoewel we er wel steeds meer routine in krijgen). Als dit verzoek niet conform de regels is gedaan of als de strekking u niet duidelijk is, ontvangen we graag binnen 5 werkdagen hierover bericht.

De wettelijke termijn voor het voldoen aan een Woo-verzoek is maximaal 4 weken. Wanneer het college van B&W hier niet aan kan voldoen en overgaat tot uitstel (‘verdagen’), vragen wij het college dit puntsgewijs te motiveren. Van informatie die het college wel al beschikbaar heeft ter openbaarmaking, vragen wij u dit zo snel mogelijk te doen. Tot het einde wachten om alles in 1 keer beschikbaar te stellen, hoeft wat ons betreft niet. Indien u dit wel van plan bent, vragen wij u dit binnen 5 werkdagen kenbaar te maken. Wij zullen ons Woo-verzoek dan splitsen in losse punten/Woo-verzoeken, zodat deze individueel en met de gewenste voortvarendheid behandeld kunnen worden.

We verwachten dat het college de noodzakelijke stappen neemt om tot zo volledig mogelijke openbaarmaking van informatie en correspondentie over te kunnen gaan. Wanneer u tot de conclusie komt dat u (een deel van) de informatie niet openbaar kan maken, ontvangen we graag informatie over de aard hiervan en de beweegredenen om tot niet-openbaarmaking te besluiten.

Namens de OuderenPartij Schiedam,
Maarten Reuderink

Namens het AOV,
Cock de Jong"

Lees ook onze eerdere artikelen:
Reeds aangekondigde opening eind april door minister gaat niet worden gehaald
Gemeente loopt te hard van stapel met opening van De Steigers

Minister Yesilgöz opent primeur voor Nederland 'De Steigers Schiedam'
'Hier wordt in de praktijk getoond dat misdaad niet loont'

Over leerwerkplaats De Steigers aan de Dwarsstraat in de Gorzen
'Het gaat nog 6 tot 8 weken duren voor het pand gereed is'

Foto: burgemeester Jules Bijl ontvangt begin juni van dit jaar minister Minister Dilan Yesilgöz in de Gorzen in Schiedam, waar aan de Dwarsstraat 42 De Steigers Schiedam werd geopend (foto door Rob van der Stel)

08-08-2023