Gemeente, het kan duidelijker en dwingender

Scholen zijn weer begonnen, verlaag je snelheid, let extra goed op

Scholen zijn weer begonnen, verlaag je snelheid, let extra goed op

SCHIEDAM - De scholen zijn vandaag weer begonnen. Let extra goed op in de buurt van scholen en verminder daar als vrachtwagen- of (bestel)buschauffeur, als automobilist, of op je motor, scooter, brommer, (elektrische) fiets je snelheid. De gemeente waarschuwt het verkeer met borden ervoor dat de scholen weer begonnen zijn.

door Jan Schrijver

De gemeente heeft op haar Facebookpagina een foto van zo'n bord geplaatst met daarbij de volgende tekst: "Deze week beginnen de scholen weer. Er zijn dus weer veel kinderen onderweg, op de fiets of lopend. Sommigen voor het eerst of voor het eerst alleen.
Kinderen moeten na weken vakantie wennen aan de verkeersdrukte. En andere weggebruikers net zo goed. Pas daarom je snelheid aan. Fijn als je de komende weken extra goed oplet!"

scholen4k

Waarschuwen is goed, maar is de waarschuwing duidelijk? Het kan duidelijker, vinden wij. Communicatie van de overheid naar de burger moet ondubbelzinnig zijn en dat is deze tekst niet. Teksten als 'Verlaag uw snelheid!' of 'Verminder uw snelheid!' of 'Rijd minder snel!' maken duidelijker wat je als gemeente van de weggebruiker wil. En waarom een schots en scheef lettertje gebruiken? Dat verhoogt de leesbaarheid niet. 

Het bord op de foto boven staat op de Zwaluwlaan, waar de gemeente de afgelopen maanden de gaten in de weg hier en daar heeft opgevuld. Op de Zwaluwlaan mag 50 kilometer per uur worden gereden. Waarom ter hoogte van de Fazantlaan (daar zit obs Het Windas) geen 30 kilometer zone instellen? Zoals ook bij de Slimme Watering in de buurt van de basisscholen wél het geval is (zie foto onder). Dat is geen verzoek om snelheid te minderen, maar een verbod om harder te rijden. Dan begrijpen de mensen ondubbelzinnig wat er van hen gevraagd wordt. Zo'n verbod om harder te rijden dan 30 km geldt dan ook de rest van het jaar. Ook met een snelheid van 30 km blijft het goed opletten, en dat dus niet alleen als de scholen net begonnen zijn.

Dit zijn twee gebieden met scholen in Schiedam, maar overal in Schiedam zijn scholen en zijn passende verkeersmaatregelen en duidelijke communicatie op hun plaats. En dat geldt bovendien niet alleen voor de basisscholen, maar ook voor het voortgezet onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan de 'brugpiepers' die voor het eerst naar hun nieuwe school gaan, met een rugtas vol boeken op de fiets. 

school3
Foto's (c) De Schiedammer Online

21-08-2023