Na schorsen kapvergunning 36 bomen door rechtbank

De roekenkolonie van Maassluis kan blijven broeden

De roekenkolonie van Maassluis kan blijven broeden

SCHIEDAM/MAASSLUIS - Op 19 januari 2023 heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam op verzoek van Natuurlijk Waterweg-Noord de verleende kapvergunning voor het kappen van 36 bomen in het roekenbos aan de Sportlaan in Maassluis geschorst. Deze kapvergunning was in maart 2022 verleend.

Dit betekent dat de bomen voorlopig niet gekapt mogen worden. De voorzieningenrechter heeft direct mondeling uitspraak gedaan om te voorkomen dat de gemeente alsnog op korte termijn over zou gaan tot kappen. Binnen twee weken wordt de uitspraak op schrift gesteld.

De voorzieningenrechter was er niet van overtuigd dat voor de te kappen bomen geen ontheffing van de provincie nodig is op grond van de Wet natuurbescherming, zoals de gemeente Maassluis altijd heeft beweerd. De roekendeskundigen van Natuurlijk Waterweg-Noord hebben met verwijzing naar recente uitspraken van het Europees Hof van Justitie erop gewezen dat de te kappen bomen een onderdeel vormen van de leefomgeving van de roeken en daarmee van groot belang zijn voor het voortbestaan van de roekenkolonie. Ook op andere onderdelen was de rechter van mening dat het besluit van de gemeente Maassluis niet klopte.

Eerder had Natuurlijk Waterweg-Noord bezwaar ingesteld tegen het plan om bomen te kappen in het koloniegebied van de roeken. In de beslissing op bezwaar heeft het college van Maassluis de bezwaren tegen de bomenkap ongegrond verklaard en besloten dat één boom gespaard zou blijven. Dit betekende wel dat, volgens de gemeente Maassluis, nog altijd in plaats van 36 nu 35 bomen gekapt mochten worden. De gemeente vond dat ze de kapvergunning dan wel konden gebruiken.

De kapvergunning is door de rechtbank geschorst tot in de bodemprocedure uitspraak wordt gedaan in het beroep dat Natuurlijk Waterweg-Noord heeft ingesteld tegen de beslissing op bezwaar van 23 december 2022.

Volgens de gemeente Maassluis is de bomenkap noodzakelijk voor het realiseren van een sporthal met bijbehorende parkeerplaatsen. Hiervoor moet naar schatting 2/3 van het roekenbos verdwijnen. Natuurlijk Waterweg-Noord is niet tegen een nieuwe sporthal, maar is tegen de sporthal op deze locatie omdat dit ten koste gaat van het toch al schaarse groen en beschermde natuur binnen de gemeente Maassluis. Natuurlijk Waterweg-Noord hoopt dat de gemeente Maassluis nu serieus gaat kijken naar betere alternatieven.

Het gaat niet goed met de roek in Nederland. Sinds het jaar 2000 is het aantal roeken met 1/3 afgenomen. De staat van instandhouding wordt tegenwoordig beoordeeld als matig tot ongunstig. De roek komt in West-Nederland, waaronder Zuid-Holland, bijna niet voor. De roekenkolonie in Maassluis is daarom een positieve uitzondering, iets waar de gemeente Maassluit trots op mag zijn, maar ook deze kolonie loopt dus gevaar.

Wat is en doet Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV)?
Natuurlijk Waterweg staat voor samenleven met de natuur. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstidie, natuureducatie en natuurbescherming in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Dat gaat via werkgroepen, excursies, inventarisaties, cursussen, lezingen, adviezen en vertegenwoordigingen. De afdeling behoort bij het netwerk van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging waartoe circa 50 afdelingen in Nederland behoren.

Vanaf 1988 is de vereniging gevestigd in natuurcentrum De Boshoek, Bospad 3, 3121 CL Schiedam. Per gemeente is er een contactpersoon waar vragen gesteld kunnen worden.

Natuurlijk Waterweg-Noord is actief voor FLORON en Sovon.

Tekst: door Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV)
Foto: de roekenkolonie in Maassluis kan blijven broeden, foto collectie Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV)
(infotorial)

22-01-2023