Hoe is deze soort die hier niet hoort te bestrijden?

De rivierkreeft gaat de wijken in

De rivierkreeft gaat de wijken in

SCHIEDAM - De rivierkreeften in ons land vinden we niet alleen in sloten in buitengebieden, maar je kunt ze ook in woonwijken tegenkomen. Ook in Schiedam.

Het is een zogenoemde invasieve soort, een soort die hier niet hoort. De rivierkreeften die je in ons land aantreft, zijn met name afkomstig is uit Amerika. De inheemse rivierkreeft kom je bijna niet meer tegen in ons land. De Amerikaanse rivierkreeft had hier geen natuurlijke vijanden. Daardoor zijn het verspreidingsgebied en aantal steeds verder toegenomen. Hier lees je over de verschillende uitheemse soorten die je in ons land kunt tegenkomen.

Er zijn waarnemingen dat het kreeftje inmiddels wel een prooi is van sommige inheemse dieren zoals de snoek, de baars, de reiger, de bruine rat en de muskusrat (zie deze pagina van het kennisplatform rivierkreeft). Het AD/RD besteedt er vandaag een uitgebreid artikel aan. Een bioloog meldt hierin dat niet alleen de reiger, maar ook vogels als de ekster, de kraai, de meeuw en de fuut de kreeftjes weten te verorberen.

Doordat ze de straten oversteken, is ook het verkeer een vijand van het kreeftje. De rivierkreeft op de foto's is afgelopen vrijdag gefotografeerd op het fietspad dat evenwijdig loopt aan Kethel Oost en mist een van zijn twee grote scharen. 

In de woonbuurt Park Harga bleken honden ziek geworden te zijn door de kreeftjes te eten. Daarover schreven we vorige zomer: Honden ziek door op straat liggende kreeftjes te eten

rk2
Foto's (c) De Schiedammer Online

14-08-2023