'Vrijheidsboom', een zomerlinde, wordt zondag geplant

De Plantage krijgt een boom die wel duizend jaar oud kan worden

De Plantage krijgt een boom die wel duizend jaar oud kan worden

SCHIEDAM - Burgemeester Cor Lamers plant aanstaande zondag een boom ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog - de Vrijheidsboom genoemd - in park de Plantage in Schiedam.

De Plantage in Schiedam, het oudste stadspark van Nederland, krijgt een Vrijheidsboom. Het is een zomerlinde (Tilia platyphyllos). De belangen- en bewonersvereniging van de omringende straten schenkt deze zomerlinde aan de stad.

Burgemeester Cor Lamers en vertegenwoordigers van het bestuur van de vereniging planten de boom zondag 15 augustus, de datum van het formele einde van de Tweede Wereldoorlog. De boom wordt geschonken ter ere van 75 jaar vrijheid. "Vanwege corona kon dit vorig jaar niet doorgaan, maar dat wordt dit jaar ingehaald", aldus de gemeente.

De boom kan een hoogte tot 20 meter en een zeer hoge leeftijd bereiken. De linde is een zaailing van een boom in Noord Duitsland; deze is springlevend en stamt uit de 11e eeuw.

Het park heeft al meer dan 75 verschillende soorten bomen. Enkele daarvan zijn ook met speciale redenen neergezet, zoals een koningslinde voor prinses Amalia en een paardenkastanje die voortkomt uit een stek van de Anne Frankboom.

Foto: de Plantage, met op de voorgrond de Anne Frankboom (archieffoto (c) De Schiedammer Online, foto door Louise Melchers)

13-08-2021