De oude traditie van de Schiedamse speculaasvarkens

De oude traditie van de Schiedamse speculaasvarkens

SCHIEDAM - Eeuwenlang was er op de tweede vrijdag van november in Schiedam varkensmarkt. De bakkers in Schiedam bakten voor die gelegenheid speculaasvarkens. Er is geen varkensmarkt meer in Schiedam, maar er zijn wel speculaasvarkens te koop.

In Schiedam is van 1464 tot 1937 op de tweede vrijdag van de maand november varkensmarkt gehouden. In de tijd dat Schiedam een jeneverstad was, aten varkens de spoeling die vrijkwam bij het jeneverstoken. Dat mestte die varkens vet. In de 19e eeuw groeide de varkensmarkt uit tot een folkloristische feestdag, waarvoor de Schiedamse bakkers speculaasvarkens bakten.

Met de opbrengt van de huidige Schiedamse speculaasvarkenverkoop door de initiatiefnemer, Schiedammer Ton van der Horst, worden twee goede doelen gesteund:  Stichting De Schiedamse Molens en Bakkerij Vlinder.

Sinds de oprichting in 1981 zet de stichting zich in voor het beheer en behoud van het molenerfgoed in Schiedam. De tarwebloem die gemalen wordt in molen De Vrijheid aan de Noordvest is het hoofdbestanddeel van het speculaasvarken.

De speculaasvarkens worden gebakken bij Bakkerij Vlinder in Rotterdam. Deze bakkerij heeft als doel mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking een werkplek te bieden die maatschappelijk relevant is.

De Schiedamse speculaasvarkens kosten euro 12,50 per stuk. De varkens zijn 35 cm lang en wegen 450 gram. Ze zijn verpakt in een rode doos. Informatie over bestellen: info@schiedamsspeculaasvarken.nl

Zie ook onderstaande video door Jan Willem de Boer

Foto boven: het speculaasvarken wordt getoond in de ingang van de molenwinkel De Walvisch (foto door Hans Drenkelford), foto onder een voorbeeld van het Schiedams speculaasvarken

specvarken

16-10-2021