Vrijdagavond 5 mei in ’t Huis te Poort

De lyrische klank van zestiende eeuws Portugal

De lyrische klank van zestiende eeuws Portugal

SCHIEDAM - Toen in 2018 zijn cd ‘Pajarillos Fugitivos’ verscheen, stond het vast: Jonatan Alvarado móét naar ’t Huis te Poort komen. Er was even geduld nodig, maar nu is het dan zover. Op 5 mei aanstaande kan het publiek in Schiedam kennismaken met deze fantastische zanger.

De Argentijnse tenor Jonatan Alvarado heeft er – in navolging van bijvoorbeeld Marco Beasley – voor gekozen om met zijn natuurlijke stem te zingen, en hoe! Het Spaans- en Portugeestalig repertoire uit de Renaissance, waarin hij gespecialiseerd is, klinkt uit zijn mond alsof het gisteren geschreven is. Vergelijk het met een antiek schilderij waarvan na het verwijderen van eeuwen vuil en vernis, de oorspronkelijke kleuren tevoorschijn komen. Het resultaat is adembenemend.

Samen met de Portugese sopraan Sofia Pedro en begeleid door luitist/gitarist Ariel Abramovich neemt hij ons in het programma ‘Leonor e a Fonte’ mee naar het Portugese hof en de paleizen van de adel in de zestiende eeuw. Poëzie en muziek hadden een grote status en werden er in intieme concerten ten gehore gebracht. Het trio laat in subtiele, loepzuivere samenzang horen hoe schitterend dat geklonken moet hebben. 

Uitgebreid onderzoek en speurwerk in historische bibliotheken lag aan de basis van dit programma. In beeldschone handschriften werd muziek gevonden die nu voor het eerst sinds vele eeuwen weer te horen is.

Dit concert is niet alleen voor liefhebbers van oude muziek een aanrader; ook fans van wereldmuziek zullen een prachtige avond beleven. Het is natuurlijk altijd verstandig om voorzichtig te zijn met superlatieven, maar zeker is dat deze avond een hoogtepunt gaat worden in de concertreeks van ’t Huis te Poort.

Vrijdag 5 mei 2022, 20.15 u
Toegang € 30,-
't Huis te Poort, Dam 28-30, Schiedam
www.thuistepoort.nl

Informatie en reserveren: stuur een mail naar Ad van der Kouwe: advanderkouwe@gmail.com
onder vermelding van de concertdatum en het aantal kaarten. U ontvangt dan snel een bevestiging. Betalen kan per bank (het rekeningnummer staat in de bevestiging) of eventueel contant voor aanvang van het concert.

Hieronder ziet u een link naar een YouTube-video, om een idee te krijgen van deze schitterende muziek.

Tekst: door 't Huis te Poort
Foto: 't Huis te Poort in de Oud-katholieke kerk op de Dam (foto door De Schiedammer Online)
(advertentie)

18-04-2023