De keukenbrigade in Hotel Schiedam kookt ook met gin en jenever

De keukenbrigade in Hotel Schiedam kookt ook met gin en jenever

SCHIEDAM - Wat opvalt in het restaurant van het vandaag officieel geopende Van der Valk Hotel Schiedam is de open keuken. De keukenbrigade zal, als over enkele maanden het hotel op volle toeren draait, gaan bestaan uit zo'n 18 à 19 personen, nog los van de 4 à 5 medewerkers in de spoelkeuken.

door Jan Schrijver

Dat is de inschatting van chef Robert Siedenburg (rechts op de foto boven het artikel). In totaal zijn er drie chefs, naast Robert zijn dat Gijs Verbeek (foto hieronder) en Erik van Meerkerk (links op de foto boven het artikel).  

chef2

Op de kaart zullen gerechten staan die een Schiedamse signatuur hebben, zoals de in jenever gemarineerde zalm. Ook komen er gerechten in combinatie met gin, een gedistilleerd dat mede gekenmerkt wordt door het pallet van de erin gebruikte kruiden. Dat is voor een kok heerlijk om dit met bijpassende specerijen in gerechten te verwerken. 

Nu het aspergeseizoen net geopend is, is er bijvoorbeeld het aspergegerecht met een emulsie van beurre noiset. Een lust voor de tong én het oog is bijvoorbeeld het gerecht met grote garnalen, zwarte risotto en saffraan. Ook zal er volop aandacht zijn voor vegetarische gerechten. Siedenburg noemt bijvoorbeeld de Wortel Filet die op de kaart staat. 

Dat het restaurant een open keuken heeft, is niet alleen voor de gasten leuk, maar is vanuit arbeidsomstandigheden gezien ook van belang, zegt hoteldirecteur Peter van den Hul, aangezien de medewerkers in de keuken zodoende vaker het daglicht zien dan in gesloten keukens. In de keuken wordt geen gebruikgemaakt van gas als energiebron. Bij de opzet van het hotel is in alles gedacht aan duurzaamheid, benadrukt Van den Hul. Zo zullen op de daken van het hotel, op de daken van carports op het buitenterrein van het hotel en op sportvelden in de buurt binnenkort in het totaal 3000 m2 aan zonnepanelen staan. Buiten staat een rij aan oplaadpalen voor elektrische auto's. "Een uurtje opladen en intussen een kopje koffie drinken in onze bar, wat wil je nog meer als je onderweg bent. Dat is toch de toekomst."

bar (2)

20-04-2022