Het vaarseizoen komt eraan

De fluisterboten Aleida en Liedewij zijn te water gelaten

De fluisterboten Aleida en Liedewij zijn te water gelaten

SCHIEDAM - Het fluisterbootseizoen start op zaterdag 8 april 2023. Vanmiddag werden beide Schiedamse fluisterboten, de Aleida en de Liedewij, van stal gehaald en met een grote kraan van het Schiedamse bedrijf Mammoet heel behoedzaam in het water gehesen. Jan Willem de Boer en Jan Schrijver waren erbij.

door Jan Willem de Boer (videoreportage) en Jan Schrijver (tekst en foto's)

Op de foto boven het artikel zie je een aantal van de vrijwilligers die voor het onderhoud zorgen en/of schipper zijn, alsook bestuurslid Jan Brouwer (geknield) en voorzitter Ad van Leeuwen (staand). 

Hieronder zie je de hal op het complex van De Glasfabriek waarin de fluisterboten de winter doorbrengen.

hal

Tijdens de enkele uren durende operatie is er tijd ingeruimd voor een pauze op het moment dat voorzitter Ad van Leeuwen met vlaaien aankomt; het is inmiddels een goede traditie dat de vrijwilligers een punt vlaai eten bij de jaarlijkse tewaterlating. Het is goed om een ogenblik feestelijk stil te staan bij het aanbreken van het zomerseizoen, alhoewel het vandaag nog frisse-handen-weer is.

taart

Daarna gaat het werk weer verder buiten. De kraanwagen van het Schiedamse bedrijf Mammoet is inmiddels aangekomen. De fluisterbootvrijwilligers en ook de medewerkers van de Restauratie Werkplaats Schiedam (die gebruiken dezelfde loods, want hebben ook grote objecten op te slaan, zoals molenwieken en een te restaureren spoelingschouw) helpen de chauffeur van de kraanwagen mee. 

schipmam

Zo moeten de vier poten van de kraanwagen worden uitgezet. Die moeten ondersteund worden door sterke platen om het gewicht te verdelen en zodoende ervoor te zorgen dat de straat geen schade oploopt tijdens de takelwerkzaamheden. "Zo'n fluisterboot weegt in totaal wél vier auto's. Het zijn weliswaar aluminium boten, maar ze zijn elektrisch aangedreven en de benodigde batterijen wegen nogal wat", zo legt een van de vrijwilligers uit. 

mam

Zie ook onze Facebook-live-video onder deze link.

Lees ook ons eerdere artikel: Vanaf paaszaterdag varen de fluisterboten weer

takel

28-03-2023