De dichter! en vrienden bezorgen je Glinsteroogjes bij KunstWerkt

De dichter! en vrienden bezorgen je Glinsteroogjes bij KunstWerkt

SCHIEDAM - KunstWerkt houdt van donderdag 4 april tot en met zondag 28 april 2024 in het Art Centre Schiedam de tentoonstelling ‘Glinsteroogjes. De dichter! En vrienden’.

Vorig jaar, op 14 mei, overleed Gerrit van Schuppen, de onafscheidelijke helft van het kunstenaarsduo SAGE, deelnemer van KunstWerkt. Hij werd 72 jaar. Met de expositie ‘Glinsteroogjes. De dichter! En vrienden’ brengt KunstWerkt een hommage aan Gerrit van Schuppen. Dat gebeurt met werk van SAGE plus werk van een elftal kunstenaars uit  binnen-en buitenland. Initiatiefnemer van de tentoonstelling is Aldo Hoeben. Samensteller is Saskia van Herwijnen. Zij is de andere helft van SAGE.

Werk zal te zien zijn van Aldo Hoeben, Diet Wiegman, Helen White (Verenigd Koninkrijk/België), Jet HH Crielaard, Marcel van Maele (België), Michel Snoep, PJ Roggeband, Renaat Ramon (België), Rob van der Ven, SAGE, Sjef Henderickx en Yvon Koopman.

Gerrit van Schuppen maakte samen met Saskia van Herwijnen vele jaren visuele  poëzie-installaties. Onder het pseudoniem Werner Spaland was hij dichter en schreef en tekende hij onder meer zijn dagelijkse kijk op de actualiteit en het leven.

“In deze expositie vieren we de diversiteit en veelzijdigheid van zijn artistieke werk. Het is een expositie vol werk in beeld en woord, waarbij Gerrit ongetwijfeld ‘glinsteroogjes’ zou hebben gekregen. Vandaar de titel van deze tentoonstelling”, zo licht Aldo Hoeben toe.

Saskia van Herwijnen: “De expositie is een presentatie met werk van SAGE, waarin Gerrit een heel grote, zo niet de grootste stem had. Dat wordt gecombineerd met werk van vrienden en collega's waar Gerrit wat mee had, die hij bewonderde, waar we eerder mee samenwerkten.

Het zal een tentoonstelling zijn met poëzie, visuele poëzie en ander beeldend werk. In april zal er in Schiedam bovendien werk van SAGE te zien zijn in de etalage van Monopole op de Hoogstraat en in de raamgalerie De VOOЯRUIT aan de Jan van Avennesstraat. Later in het jaar zal SAGE het Schreiershuisje voorzien van een tijdelijk kunstwerk. SAGE blijft de naam waaronder ik werk. Gerrits invloed zal hierin voelbaar blijven.”

Officiële opening
De officiële opening vindt plaats op zondag 7 april 2024 om 15.30 uur met een kort openingswoord en het voordragen van een gedicht van Werner Spaland.

Activiteiten in het kader van deze expositie
‘Wissellijst’
In de ruimte van KunstWerkt hangt een gestileerde wissellijst. Tijdens de opening zal deze gevuld worden met een gedicht van Werner Spaland. Daarna zal in deze ‘lijst’ iedere week werk van een andere kunstenaar te zien zijn. Met medewerking van Ane Koczorowski, Theo 
Gootjes, Tineke Weber en Pieter Zandvliet.

Plantegrond
Er is een bijzondere expeditie op zondag 14 april om 13.30 en 15.30 uur. Het is een wonderlijke wandeling door stadspark De Plantage met gebiedsbiograaf PJ Roggeband, aanjager van het Elfletterig Genootschap. Naast een feest van woorden en een ode aan de verbeelding handelt deze tocht qua thematiek ook over de juiste keuzes maken. Meer informatie over PJ Roggeband: https://dwaalsafari.nl/.

Deelname is gratis. Aanmelden via de website van KunstWerkt.

Informele middag
Op zaterdag 20 april vanaf 14.00 uur wordt een informele middag gehouden. De ‘BreiPraatStoel’, die ooit door SAGE is ontwikkeld, wordt opgesteld. Tegelijkertijd kunnen twaalf mensen meebreien aan en meepraten rond deze stoel.

Volop poëzie is beschikbaar voor de bezoekers om te lezen. Bezoekers zijn van harte uitgenodigd om gedichten voor te dragen op het vier stoeptegels grote Poëzieplein. Er is  koffie en thee met wat lekkers.

Finissage
De finissage is op zondag 28 april 2024 om 15.30 uur.

Over Stichting KunstWerkt
Sinds 1991 verenigt KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. Momenteel bestaat het kunstenaarscollectief uit 57 deelnemers, met een grote verscheidenheid aan uitingsvormen, stijlen en technieken. De stichting organiseert jaarlijks een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten. De expositieruimte in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat is een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen en fungeert ook als een brug van kunstenaar naar publiek. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

Stichting KunstWerkt
Art Centre Schiedam
Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam
Openingstijden KunstWerkt: donderdag tot en met zondag, 13.00 - 17.00 uur (ook op
afspraak)

Website: www.stichtingkunstwerkt.nl
Sociale media: www.facebook.com/stichtingkunstwerkt
instagram.com/stkunstwerkt
www.linkedin.com/company/stichtingkunstwerkt

Fotobijschrift
Afbeelding door Aldo Hoeben en Saskia van Herwijnen 

27-03-2024