DCMR ontvangt stroom aan klachten over fakkel in Pernis

DCMR ontvangt stroom aan klachten over fakkel in Pernis

SCHIEDAM - DCMR meldt vanmorgen om 9.40 uur dat er tot gisteravond halftwaalf veel klachten zijn binnengekomen over de fakkel waarvan sprake was bij Shell aan de Vondelingenweg in Pernis. 

Woensdagavond om kwart voor acht maakte DCMR voor het eerst melding van de fakkel. "Op de Vondelingenweg in Pernis is momenteel een enorme fakkel van tientallen meters hoog zichtbaar. De fakkel wordt veroorzaakt door een procesverstoring bij Shell", zo liet DCMR toen weten. Woensdagavond kwamen er tot 23.00 uur 62 klachten binnen over de fakkel en geluids- en geuroverlast. "Shell is druk bezig met een onderzoek", zo meldde DCMR.

In de loop van de nacht liep het aantal binnengekomen klachten op tot ruim 150. In een update van donderdag (13.10 uur) liet DCMR weten: "201 klachten heeft de meldkamer nu ontvangen over de fakkel bij Shell. Shell is volop bezig om het zo snel mogelijk te herstellen. De fakkel zal de komende uren nog zichtbaar zijn."

De update van 19.50 uur luidde: "250 klachten heeft de meldkamer tot nu toe ontvangen. De fakkel zal de komende uren nog visuele overlast en geluidsoverlast geven. De verwachting is dat rond middernacht de overlast is afgenomen."

Vanochtend om 9.40 uur is de laatste update van DCMR: "Na gisterenavond 23:30 uur zijn er geen klachten meer binnengekomen in relatie tot dit voorval. De fakkel is aanzienlijk minder groot."

DCMR legt uit wat een fakkel is: "Het is een stalen toren met in de top een brander (met waakvlam), op voldoende afstand van de installaties" en "Soms zie je op een bedrijfsterrein een (grote) vlam op een toren. Dat is een fakkel. Petrochemische fabrieken en raffinaderijen beschikken standaard over fakkelsystemen. Het is een voorziening om brandbare gassen veilig en milieuverantwoord af te voeren en te verbranden."

Hier lees je meer over affakkelen.

Foto: de fakkel boven Pernis vanuit Schiedam West gefotografeerd

14-10-2022