DCMR-inspecteurs gaan zo nodig tijdens de avondklok op pad

DCMR-inspecteurs gaan zo nodig tijdens de avondklok op pad

SCHIEDAM - De meldkamer van de DCMR blijft tijdens de avondklok open voor meldingen. Inspecteurs gaan ook tijdens de avondklok op pad bij calamiteiten. Dat meldt DCMR Milieudienst Rijnmond vandaag.

"De DCMR heeft - net als andere hulpdiensten - ontheffing om ’s nachts onderweg te zijn. Met deze en andere extra inspanningen lukt het de milieudienst om de dienstverlening op peil te houden ondanks de coronamaatregelen", aldus de DCMR.

In 2020 heeft DCMR ondanks de coronamaatregelen bijna het hele toezichts- en vergunningenprogramma kunnen uitvoeren, zo meldt deze dienst. "De medewerkers doen dat veelal vanuit huis: het kantoor in Schiedam was bijna het hele jaar gesloten. We zijn er met z’n allen in geslaagd de dienstverlening op peil te houden”, aldus Daan Molenaar, directeur Toezicht en Handhaving bij de milieudienst. "Voor de bedrijven was het ook even wennen aan de nieuwe werkwijze, maar er hebben zich nauwelijks problemen voorgedaan."

In het toezichtsprogramma voor 2021 houdt DCMR al rekening met een aangepaste werkwijze. De nieuwe avondklokmaatregel was daardoor relatief goed in te passen. Tot de coronamaatregelen zijn opgeheven, vindt het toezicht waar mogelijk op afstand plaats. Dit onder meer met drones en video. Bij bedrijven met een hoog risicoprofiel gaan de bezoeken wel gewoon door. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om bedrijven die activiteiten uitvoeren die vanuit het oogpunt van milieu en omgeving risico kunnen opleveren.

In een aantal andere gevallen moeten de inspecteurs wel op bedrijfsterreinen zelf zijn om hun werk te kunnen doen, zoals bij onverwachte controles en geluidmetingen. "De afweging van het maatschappelijk belang van de activiteit tegen de bijzondere situatie staat daarbij centraal. De DCMR houdt zich dan aan de coronavoorschriften, zoals mondkapjes en het houden van 1,5 meter afstand. Daarmee volgt DCMR de landelijke richtlijnen van de samenwerkende omgevingsdiensten." 

25-01-2021