Op drijvende boerderij leveren 33 koeien 700 liter melk per dag

Op drijvende boerderij leveren 33 koeien 700 liter melk per dag

SCHIEDAM/ROTTERDAM - Net over de stadsgrens, schuin tegenover de 'grensflat' in Schiedam, vind je sinds 2019 de eerste drijvende boerderij ter wereld. Wij gingen er afgelopen vrijdag op bezoek.

Tekst: Rob van der Stel  - Foto’s: Floating Farm

Al veel Schiedammers en lokale ondernemers hebben de weg naar de drijvende boerderij ontdekt. De Floating Farm produceert op een duurzame en innovatieve manier gezond voedsel met dierenwelzijn als top prioriteit. Sinds de opening in mei 2019 zijn inmiddels duizenden mensen uit diverse landen een kijkje komen nemen.

Door de boerderij dicht bij de klant te brengen wordt transport gereduceerd en zijn de producten verser, merkt Floating Farm op, welke boerderij staat voor circulair boeren. Naast het leveren van verse zuivel aan de stad bestaat een zo groot mogelijk deel van de gebruikte grondstoffen, waaronder het rantsoen van de koeien, uit reststromen uit diezelfde stad. Zo krijgen de dieren bierbostel van een aantal brouwerijen en spoeling van een distillateur. Maar ook gras van sportvelden in de buurt en oud brood van een lokale bakker. 

De 33 koeien produceren ongeveer 700 liter melk per dag. Dit robuuste, roodbonte vee komt oorspronkelijk uit het gebied rond de rivieren Maas, Rijn en IJssel en geeft melk met gemiddeld 4,4 procent vet.

In de winkel aan de Gustoweg 10 te Rotterdam kan je de zelfgeproduceerde zuivel kopen, maar ook  andere lokale producten. Floating Farm zelf produceert melk, karnemelk met en zonder smaakjes, boter, yoghurt en kaas. Ook is er een rauwe melk tap. De winkel is open op dinsdag tot en met zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur. In Schiedam zijn er een beperkt aantal producten te koop in Molen De Walvisch aan de Westvest.

Diverse ondernemers in de regio bestellen de zuivelproducten via de webwinkel. Binnenkort staat ook de bedrijfskantine van het Franciscus Vlietland Ziekenhuis in het klantenregister. Om dit duurzame initiatief te verwezenlijken ontvangen de oprichters Minke en Peter van Wingerden hulp van zo’n veertig vrijwilligers. Via het Floating Farm Vrienden programma bestaat de mogelijkheid om dit project te ondersteunen.

 

afbeelding

15-01-2024