'Creatief bezig zijn, ik was vergeten hoe leuk ik het vond'

Cultuurdag op Stedelijk Gymnasium Schiedam

Cultuurdag op Stedelijk Gymnasium Schiedam

SCHIEDAM - Onderwijs draait steeds meer om presteren en dus houden scholen zich vooral bezig met meetbare zaken. Voor je plezier bezig zijn met dingen die zich niet zo gemakkelijk laten uitdrukken in cijfers en percentages is natuurlijk net zo belangrijk, en daarom organiseerde STGS, met kunstdocent Fedde Bouma voorop, afgelopen woensdag een cultuurdag.

Leerlingen schreven zich vooraf in voor een van de bijna twintig verschillende workshops. Capoeira, wiskundig tekenen, ultrakorte verhalen schrijven, uitstapjes naar het gemeentearchief en het Prinsenhof, een korte cursus popmuziek, het aanbod was overweldigend. Docenten waren helemaal vrij in wat ze mochten aanbieden, hoe laat hun workshop zou beginnen en hoe lang die zou duren. Voor de afwisseling waren er ook enkele workshopleiders van buiten naar de school gehaald. 

Zo verzorgden oud-collega’s beeldende vorming Ans van der Wiel en Gonny van den Nouwelant een les stillevens en portretten maken in de stijl van de oude meesters. ‘Zo fijn om weer even terug te zijn op het vertrouwde nest,’ spraken de dames. ‘En je ziet dat het werkt, creatief bezig zijn: zelfs de meest bijdehante leerlingen zaten lekker te tekenen.’ 

Striptekenaar Erik de Graaf, die verschillende strips heeft gemaakt rondom het thema Tweede Wereldoorlog, verkende met leerlingen de grenzen tussen goed en kwaad. Hij liet zien dat die niet zo helder zijn als je zou denken. Fresco Sam-Sin kwam, bracht oude voorwerpen mee en daagde leerlingen uit zelf te bedenken welke verhalen de objecten te vertellen hebben. ‘Ik vertel ze vaak pas wat een voorwerp waard is als ze het in hun handen hebben. Dan schrikken ze een beetje en realiseren ze zich hoe bijzonder het is dat ze het gewoon aan mogen raken. In een museum mag je er alleen maar naar kijken.’  

‘Ik had niet gedacht dat ik er zo fanatiek over zou worden,’ zei een leerling van een van de workshops. ‘Creatief bezig zijn. Ik deed dit als kind ook vaak, maar de laatste jaren eigenlijk nooit meer. Ik was vergeten hoe leuk ik het vond,’ vertelde een ander. ‘Moet je kijken wat ik gemaakt heb!’ riepen er veel. Ook de docenten waren opgetogen: ‘Hier waren we aan toe, met zijn allen’, ‘Ik ben zo trots op ze’ en ‘Ik heb opeens zo veel nieuwe ideeën voor mijn vak’ zijn een paar van hun uitspraken. Het moge duidelijk zijn: de cultuurdag was een doorslaand succes. Binnen afzienbare tijd komt er zeker weer een.

Tekst: door Ester Janssen, docent Stedelijk Gymnasium Schiedam (STGS)
Foto boven: Mees, Julian, Kai en Celil uit klas 2 lekker creatief aan de slag
Foto onder: workshop wiskundig tekenen op het schoolplein
Bron foto's STGS
(infotorial)

WISKUNDE

21-04-2023