Aanleg WarmtelinQ voor gebruik industriële restwarmte

Cricketweg Schiedam afgesloten door aanleg leidingen in Holy

Cricketweg Schiedam afgesloten door aanleg leidingen in Holy

VLAARDINGEN/SCHIEDAM - In april start op meerdere locaties in Vlaardingen de aanleg van WarmtelinQ: een ondergronds warmtetransportnet. Dit transportnet maakt het gebruik van restwarmte uit de Rotterdamse haven voor verwarming van woningen en bedrijven in Zuid-Holland mogelijk. Door de aanleg is in Schiedam de Cricketweg afgesloten.

Achter woonwijk Vlaardingen Holy worden de warmteleidingen via een ondergrondse boring aangebracht, ook in de Zwanensingel vindt een boring plaats. Op beide locaties worden de leidingen daarnaast deels in een open ontgraving aangelegd. De werkzaamheden brengen hinder met zich mee.

Werkzaamheden Zwanensingel
Deze starten maandag 17 april a.s. De boring onder de Lepelaarsingel is gereed. De werkzaamheden gaan verder onder de Zwanensingel. Deze straat is het verlengde van de Laan van Bol'Es in Schiedam Groenoord. Het aanleggen van de warmtetransportleidingen gebeurt deels in een open ontgraving: de aannemer graaft een sleuf vanaf Sportcentrum Vlaardingen tot voorbij snackbar ’t Zwaantje en legt hier de leidingen in. Om de werkzaamheden uit te voeren, wordt een deel van de Zwanensingel volledig afgesloten voor verkeer, er is een omleiding via de Reigerlaan. De werkzaamheden worden overdag uitgevoerd en duren circa zes weken.

De Laan van Bol’Es blijft bereikbaar vanaf de rotonde Zwanensingel/Zwaluwenlaan (daar komt de omleiding weer op de Zwanensingel uit).

Werkzaamheden Vlaardingen Holy/Schiedam Cricketweg:
Deze duren tot in het najaar van 2023
Parallel aan de Cricketweg (die ligt evenwijdig aan de Vlaardingse kant van de A4, maar is gemeente Schiedam) en onder het park Hoevenronde worden de warmtetransportleidingen (aanvoer- en retourleiding) aangebracht met behulp van een gestuurde boring. De leiding wordt vanaf het bouwterrein ondergronds aangebracht, waardoor niet over de hele lengte graafwerkzaamheden nodig zijn. Het bouwterrein is inmiddels ingericht. De booropstelling is inmiddels opgesteld. Er vinden twee boringen plaats vanaf het bouwterrein aan de Cricketweg. Naar verwachting zijn beide boringen eind mei gereed. Daarna vinden nog verschillende afrondende werkzaamheden plaats. Daarnaast legt de aannemer de transportleidingen in een open ontgraving aan tussen de Europaboulevard en de Zwanensingel, in het park Achterlangs. De werkzaamheden worden in principe overdag uitgevoerd en kunnen geluidhinder met zich meebrengen.

Afsluiting Cricketweg: tot in het najaar van 2023
De buizen voor de transportleidingen en ander materiaal worden per vrachtwagen aangevoerd naar de verschillende bouwterreinen aan de Cricketweg. Op de bouwplaatsen vinden verschillende werkzaamheden plaats, waaronder het aanbrengen van een damwand en de open ontgravingen om de leidingen ondergronds te brengen. In verband met de veiligheid van fietsers en wandelaars en medewerkers tijdens deze werkzaamheden en de bijbehorende transporten, is de Cricketweg tot in het najaar van 2023 volledig afgesloten voor verkeer (m.u.v. hulpdiensten). Er zijn omleidingen:

De oversteekplaatsen tussen Vlaardingen en Schiedam – Handbalpad/Cricketweg en het dakpark van de A4, bij Sportpark Willem-Alexander – zijn afgesloten;
Fietsers en voetgangers worden omgeleid via de Europaboulevard, de Zwanensingel/Laan van Bol’Es en de Vroonweerseweg/Woudweg;
Gemotoriseerd verkeer volgt de bestaande routes.
 
Woensdag 26 april open middag op de bouwplaats
Woensdag 26 april kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen bij de boring in de Zwanensingel. Tussen 13.00 - 16.00 uur zijn kijkers van harte welkom op de parkeerplaats van ’t Zwaantje (Zwanensingel 3). Er is geen plenair programma, wel zijn er medewerkers van het projectteam aanwezig om vragen te beantwoorden en een toelichting te geven. Vanwege de beperkte ruimte verzoekt het projectteam bezoekers om te voet of op de fiets te komen.

Meer informatie over WarmtelinQ
WarmtelinQ wil het mogelijk maken dat de restwarmte uit het Rotterdamse industriegebied gaat worden ingezet voor het verwarmen van 120.000 huizen en bedrijven in de provincie Zuid-Holland. Voor meer informatie:
www.warmtelinq.nl
facebook.com/projectwarmtelinq
twitter.com/warmtelinq.
Op de website kan men zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.
Aannemer A.Hak houdt via de speciale ‘A.Hak Omgevingsapp’ geïnteresseerden op de hoogte over de bouwwerkzaamheden, deze app kun je gratis downloaden.

Foto: WarmtelinQ/Winand Stut

14-04-2023