Cotto & Mangiato van Sonya en Simone bestaat tien jaar

Cotto & Mangiato van Sonya en Simone bestaat tien jaar

SCHIEDAM - De temperamentvolle Sonya Suez in de bediening en haar rustige man Simone è Quarta in de keuken, hebben een goed lopend Italiaans restaurant op de Grote Markt in Schiedam. Tien jaar geleden begon het tweetal met een delicatessenzaak, in 2016 werd het een restaurant met vier tafels. Aanvankelijk moest je het in dit Italiaanse restaurant en pizzeria zonder alcoholhoudende drank stellen. Nadat ook daar de vergunning voor binnen was, is er inmiddels heel wat wijn geschonken, met een nadruk op de wijnen uit Puglia ofwel Apulië, de regio waar zij vandaan komen. Rob van der Stel duikt in heden en verleden van het jubilerende restaurant.

door Rob van der Stel (tekst en foto's)

Sonya Suez en haar man Simone kwamen in 2006 naar Nederland en werkten, voor ze zich in Schiedam vestigden, bij diverse horecabedrijven in Rotterdam en omgeving. Afkomstig uit een Italiaanse horecafamilie vonden de twee in juni 2013 aan de Grote Markt 19 een geschikte plaats om hun droom te verwezenlijken. In een voormalige sieradenwinkel startten zij toen, omdat niet alle vergunningen direct verleend konden worden, met een delicatessenzaak. Met veel hulp van de verhuurder, voor het verkrijgen van de benodigde papieren voor een restaurant en voor wat aanpassingen aan het pand, begonnen zij in 2016 een restaurant met vier tafels.

kotsim

Er moest hard gewerkt worden, Simone in de keuken en Sonya in de bediening. Voor de twee jonge zoons werd een speelruimte gecreëerd in het magazijn. Een pizzabakker werd aangenomen en naast het afhalen, werden de pizza’s en delicatessen ook bezorgd.

cotsonya

Inmiddels staan er twintig tafels in restaurant Cotto & Mangiato en tien op het terras. Veel stoelen en tafels werden geschonken door Willem van der Wal die zijn muziekcafé, waar nu De Eenling is gevestigd, gedwongen moest sluiten.

cotteras

De coronaperiode kwamen zij redelijk door. Afhalen en bezorgen was het credo. Het personeel hielden ze in dienst en de tijd werd benut voor extra leermomenten voor het bereiden van maaltijden en instructies voor het bedienen.

De meeste producten komen uit Italië. Niet alleen de vleeswaren, olijven en olie, maar ook de tafellakens, handgemaakte borden en bekers. De wijn komt uit de omgeving van Lecce, de geboorteplaats van Sonya. De menukaart volgt de seizoenen en Simone verzorgt in de keuken de typisch Zuid-Europese gerechten. De antipasti, insalate, primi- of secondi piatti en niet te vergeten de afsluiters, zoals de must op de kaart van elk Italiaans restaurant, de tiramisu.

cotkeuken

Lees ook dit eerdere artikel van Rob van der Stel:
Op stap met chef Fabio (de broer van Sonya)

20-07-2023