Bewoners schimmelwoningen Staatsliedenbuurt worden aan het lijntje gehouden

"College B&W laat bewoners letterlijk en figuurlijk 'in de kou' staan"

"College B&W laat bewoners letterlijk en figuurlijk 'in de kou' staan"

SCHIEDAM - Fractievoorzitter van AOV Cock de Jong zegt net als de bewoners van de Staatsliedenbuurt woest te zijn op het college van B&W. Hij vindt dat het college de bewoners van de Staatsliedenbuurt in Nieuwland in de kou laat staan en afscheept. "De bewoners worden aan het lijntje gehouden en moeten wonen in schimmelwoningen met veel tocht en ellende en onzekerheid over uitverhuizen", aldus De Jong.

De Jong: "Ook in deze winterse tijd laten burgemeester en zijn wethouders de bewoners van de Staatsliedenbuurt in Nieuwland letterlijk en figuurlijk 'in de kou' staan. Ik kan niet anders dan dit te concluderen uit het nietszeggende antwoord dat ik kreeg op de onlangs door mij gestelde schriftelijke vragen aan het college van B&W. Het is gewoon onmenselijk om dit soort problemen zo ambtelijk af te handelen. De mensen worden afgescheept met een houding van 'even geduld, we zijn ermee bezig, maar het moet wel zorgvuldig gebeuren.' Wat heet zorgvuldig als je mensen gewoon in de kou laat staan?"

"Veel kinderen en ouderen hebben gezondheidsklachten en wij zijn bang dat de komende maanden - wellicht jaren - deze situatie niet zal veranderen. De Staatsliedenbuurt ofwel schimmelbuurt is onderhand het afvoerputje van Schiedam. Wij willen dat de uitverhuizing zo snel als mogelijk gaat plaatsvinden en er een grondige vernieuwing van de woningen wordt doorgevoerd."

Ter verduidelijking herhaalt De Jong de vragen die door hem enige tijd geleden werden gesteld en het antwoord dat het college erop gaf.

Vraag aan het college van B&W:
"Regelmatig word ik aangesproken door bewoners van de Staatsliedenbuurt. Ook vandaag kreeg ik de vraag over uitverhuizen, de onzekerheid over de toekomst.

Vandaar mijn vraag hoelang gaat het nog duren wanneer een besluit genomen gaat worden.

Wanneer komen het college en Woonplus tot een gezamenlijke standpunt?

Ligt het in de bedoeling dat de status van de bouwgrond erfpacht blijft en zo niet heeft het dan financiële gevolgen en wie gaat de rekening betalen?

Wanneer kunnen de huidige bewoners een bewoonbare, schimmelvrije en tochtvrije woning tegemoet zien?

Antwoord van het college van B&W:

"Dank voor uw vraag. En begrijpelijk dat u door bewoners wordt aangesproken. Ook wij krijgen deze vragen.

Op dit moment zijn wij intensief met Woonplus in gesprek om met elkaar tot een overeenkomst te komen. De vragen die u stelt over de bouwgrond en de financiële gevolgen, zijn onderdeel van de gesprekken. De Staatsliedenbuurt is een groot project en de afspraken dienen zorgvuldig gemaakt te worden. De volgende stap in het traject is een partnerselectieprocedure voor een ontwikkelaar die de nieuwe woningen gaat bouwen, dit traject doorlopen we samen met Woonplus. Hierover zullen wij u t.z.t. informeren."

N.B. redactie
Om te verduidelijken hoelang deze netelige kwestie al loopt enkele eerdere artikelen:

Lees bijvoorbeeld het artikel in juli 2022: Bewoonster Sonja Rietkerken: 'Als het meezit worden we gesloopt

En in februari 2021 schreven wij al:
Worden schimmelwoningen aangepakt voordat er gesloopt wordt?. Staatsliedenbuurt in Nieuwland gaat ten dele gesloopt worden

Dogukan Ergin van DENK Schiedam, toen nog raadslid, nu wethouder, sprak in januari 2021 van mensonterende toestanden in Nieuwland ten gevolge van schimmelvorming in woningen. In dit artikel foto's van de toestand toen.
Woningen met schimmelvorming: DENK constateert mensonterende toestanden in Nieuwland 

In het artikel van januari 2021 kun je onder meer lezen dat raadslid Ergin aan het college schriftelijke vragen had gesteld:
10. Is het college bereid om zo spoedig mogelijk in te grijpen? Zo ja, wanneer? Zo nee, waarom niet?
11. Deelt het college de mening dat het onacceptabel en ontoelaatbaar is dat Schiedammers onder deze omstandigheden moeten leven? Graag een toelichting en zienswijze van het college.

28-02-2023