Door coronadrukte kan Franciscus slechts éénderde van operatiekamers gebruiken

Code zwart dreigt; dan komt er een triageteam dat levenskansen inschat en eventueel loot

Code zwart dreigt; dan komt er een triageteam dat levenskansen inschat en eventueel loot

SCHIEDAM/ROTTERDAM - In het Franciscus Gasthuis & Vlietland liggen in totaal 58 coronapatiënten, van wie 9 op de IC. Vanochtend waren er bovendien 2 patiënten met een coronaverdenking in dit ziekenhuis.

"De druk op de afdeling Intensive Care (IC) in Franciscus is aanhoudend hoog; onze IC bedden liggen vol. We zitten steeds tegen onze maximale capaciteit aan en kunnen patiënten alleen buiten onze regio uitplaatsen, onder andere naar Utrecht en Groningen. Dit is heel belastend voor zowel patiënten als hun naasten. Ook op de afdeling Spoedeisende Hulp is het onverminderd druk. We zien dat drukte op een bepaalde afdeling direct effect heeft op de drukte op een andere afdeling", zo laat het ziekenhuis vanavond in een persverklaring weten. 

Operatieprogramma
Helaas is er in Franciscus nog geen daling te zien in het aantal opnames van coronapatiënten. Het operatieprogramma is om die reden de komende weken gereduceerd. Het ziekenhuis licht toe: "Dat betekent dat slechts éénderde van onze operatiekamers in gebruik is. Op die manier kunnen collega’s van de Operatieafdeling, die deskundig zijn in het toepassen van beademingsapparatuur, ingezet worden in de acute zorg en op de IC. Urgente zorg gaat altijd door, dus we moeten er ook voor zorgen dat er een IC bed voor reguliere patiënten beschikbaar is, als dit nodig is."

Voorbereidingen code zwart
"Momenteel is de druk in onze regio groot en hebben wij de hulp van andere regio’s hard nodig om alle noodzakelijk zorg aan patiënten te kunnen blijven bieden. De mogelijkheid tot uitplaatsing via het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) blijven we daarom ook continu benutten", aldus Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Wanneer landelijk code zwart wordt afgekondigd, treedt het ziekenhuis rampenopvangplan (ZiROP) in werking. Onderdeel hiervan is de triage van patiënten waarbij de landelijke richtlijnen worden gevolgd. "We formeren in dat geval in het ziekenhuis een speciaal triageteam. Dit team beoordeelt de levenskans van patiënten en loot, alleen als het niet anders kan, in uiterste gevallen. Uiteraard is dat een situatie die wij te allen tijde willen voorkomen."

26-04-2021