Code geel wegens 'plaatselijk verraderlijke gladheid'

Code geel wegens 'plaatselijk verraderlijke gladheid'

SCHIEDAM - Het KNMI geeft vanochtend, zaterdag 17 december, de waarschuwing af 'plaatselijk verraderlijke gladheid en in het westen ook dichte mist'. Het weerinstituut spreekt van 'code geel'. Gisteren was het door de gladheid uitzonderlijk druk voor de hulpdiensten en in het ziekenhuis.

Specifiek voor Zuid-Holland spreekt het KNMI over 'plaatselijk verraderlijke gladheid als gevolg van bevriezing van natte weggedeelten'. Het is code geel tot vanmiddag 12.00 uur.

De plaatselijk voorkomende dichte mist verdwijnt in de tweede helft van de ochtend. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van de gladheid en mist.

Volgens Buienradar is het nu in Schiedam een graad Celcius onder nul, om elf uur is het nul graden en om één uur vanmiddag 1 graad boven nul. Om vier uur vanmiddag komt de temperatuur weer een graadje onder het vriespunt. Het is zonnig weer.

Ook al geldt volgens het KNMI vanaf 12.00 uur code geel niet meer, het blijft oppassen met de gladheid. Ook gistermiddag konden lang niet alle stoepen in de stad ijsvrij gemaakt worden. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond meldde gisteravond om acht uur dat de gladheid in de regio tot veel ongelukken had geleid, waardoor het uitzonderlijk druk was voor de hulpdiensten. "De meldkamer ambulancezorg, de ambulancedienst en de ziekenhuizen zijn opgeschaald en hebben extra personeel ingeschakeld. Ga niet onnodig van huis en wees voorzichtig als je de weg op moet. Het is verraderlijk glad", aldus de veiligheidsinstanties in onze regio. 

Hier lees je de Facebook-post van gisteren over de situatie van de gladheid op de stoepen.

Foto's: halfdrie gistermiddag op de Nieuwe Haven; medewerkers van Irado strooien met de hand zout op de stoepen

stoep (2)

17-12-2022