'Zorgwekkende situatie overgewicht van kinderen in Schiedam'

CDA stelt vragen over overgewicht (en gezondheid) kinderen

CDA stelt vragen over overgewicht (en gezondheid) kinderen

SCHIEDAM - Naar aanleiding van de zorgwekkende situatie omtrent overgewicht
en de gezondheid van kinderen in Schiedam heeft CDA Schiedam schriftelijke vragen ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. De vragen zijn gericht op het verkrijgen van inzicht en acties om dit groeiende probleem aan te pakken.

Recente gegevens tonen aan dat een aanzienlijk aantal kinderen in Schiedam te kampen heeft met overgewicht. CDA Schiedam heeft eerder bij de behandeling van de zomernota haar zorgen over dit feit kenbaar gemaakt en heeft daarom diverse vragen gesteld aan het college om helderheid te verkrijgen over de situatie en de genomen maatregelen.

De gestelde vragen omvatten onder andere: Overgewicht in combinatie met armoede, samenwerking met de GGD, concrete stappen en beleid. 

CDA Schiedam benadrukt het belang van een gezonde leefstijl voor kinderen en hoopt met deze vragen een bijdrage te leveren aan het bevorderen van de gezondheid van de jonge inwoners van Schiedam.

Schriftelijke vragen:

Aan het college van burgemeester en wethouders

1. Hoeveel kinderen in Schiedam kampen met overgewicht? 
2. Hoeveel kinderen in Schiedam lijden aan overgewicht als gevolg van armoede?
3. Hoe is de samenwerking met de GGD geregeld voor de bestrijding van obesitas en hoe verloopt deze samenwerking? 
4. Tijdens de raadscommissie op 27-06-2023 (1) heeft de wethouder kinderobesitas erkend en aangegeven dat het college in gesprek is met verschillende belanghebbenden. Welke concrete stappen zijn er de afgelopen tijd genomen en wat is de stand van zaken?
5. Het kabinet heeft vorig jaar gepleit voor betere preventie, voorlichting en educatie, voor een gezondere en beweegvriendelijkere leefomgeving voor iedereen, en voor passende zorg en ondersteuning voor mensen met overgewicht en obesitas. (Hoe) is dit vertaald naar de lokale politiek en hoe kijkt het college tegen een beleid voor of tegen reclame en promotie van ongezonde producten gericht op kinderen? 
6. Welke acties worden ondernomen om kinderen aan het bewegen te krijgen in een tijdperk waarbij kinderen veel elektronisch/mobielbewegen?
7. Bent u bekend met het artikel van ad.nl van 11-11-2023(2) waarin vermeld is dat kindergebitten in Schiedam meeste werk vragen in
Zuid-Holland door Tandartsen?
8. Ondersteunt de gemeente projecten die tot doel hebben bewustwording te creëren omtrent een gezond gebit?

Betreffend 
1. https://schiedam.notubiz.nl/vergadering/1022377

Vragen
CDA Schiedam

21-11-2023