Campus MICS krijgt Succesklas van Albeda

Campus MICS krijgt Succesklas van Albeda

SCHIEDAM - Weer ziet een onderwijsinstelling kansen in MICS, de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam die zich in de ’s-Gravelandsepolder ontwikkelt. Albeda is hier in oktober gestart met de Succesklas, waarin studenten in tien weken tijd hun mbo2-diploma kunnen behalen.

Daarnaast begint Albeda vanaf februari 2024 met een klas Doorstroom. Deze opleidingen van Albeda vullen de bestaande onderwijsmogelijkheden in dit MICS-gebied aan, zoals Living Lab Schiedam van Hogeschool Rotterdam, de mbo-vakopleiding MTEC+ van opleidingsvakschool Metalent en het Expertise Centrum Precisietechniek (ECP).

In oktober is Albeda gestart met twee Succesklassen in het ONS-gebouw, de hotspot in MICS. Albeda College Economie en Ondernemen (CEO) Vlaardingen geeft studenten hiermee een kans op studiesucces en de unieke mogelijkheid om versneld hun mbo2-diploma te bemachtigen. Wethouder Antoinette Laan (gebiedsontwikkeling SchieDistrict): “Nederland is vooral een kenniseconomie; we moeten ook gaan inzetten op kunde. Er is namelijk niet alleen behoefte aan knappe koppen maar ook aan slimme handen. Jongeren moeten een keus kunnen maken. Die keus biedt Schiedam hen met de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam (MICS), waar al vier opleidingsmogelijkheden zijn.”

Albeda biedt met de Succesklas twee richtingen aan: Assistant Business Services en Retail voor studenten van Albeda die staan te trappelen om bij bedrijven ervaring op te doen tijdens hun stage. Albeda CEO Vlaardingen verzorgt drie dagen per week lessen voor deze studenten. Hiervoor zijn in het ONS-gebouw ruimten ingericht als een leslokaal. Het versnelde traject van tien weken vraagt enorme inzet van de studenten en docenten van Albeda. Het gaat om twee dagen stage per week en drie dagen les in algemene en beroepsvakken.

Maatwerktraject
Vanaf februari 2024 komt er ook een klas Doorstroom op deze locatie in MICS. Dit is een maatwerktraject voor studenten die versneld vanaf mbo 1 door willen naar niveau 3 of 4. Dit doorstroomtraject duurt twintig weken. De studenten hopen de bedrijvigheid in het ONS-gebouw en de omgeving in MICS ten volste te kunnen benutten. Albeda is nog op zoek naar stageplekken in de directe omgeving. Stage voor ondersteunende administratieve taken in een zakelijke dienstverlening. Te denken valt aan receptie-, telefonische-, logistieke- en facilitaire taken, baliewerkzaamheden en ondersteunende administratieve handelingen.

“Een bijzondere locatie als in MICS zal voor ons en onze studenten inspirerend en motiverend zijn. Albeda CEO Vlaardingen zet in op studiesucces en biedt de studenten deze kans. Een mooie plek voor dit bijzondere traject”, aldus Sylvia Uljee-Hopman, onderwijsleider Albeda CEO.

Ecosysteem
In de gemeentelijke gebiedsontwikkeling SchieDistrict, waartoe het bedrijventerrein ’s-Gravelandsepolder behoort, is het programma Leven Lang Ontwikkelen de rode draad. De gemeente wil talent in Schiedam aantrekken en behouden, Schiedammers aan werk helpen, maar ook ruimte bieden aan ontwikkelaars.

Zo draagt de gebiedsontwikkeling SchieDistrict bij aan een sociale en economische stijging voor Schiedam en zijn inwoners. Iedereen in Schiedam moet goed kunnen wonen, werken, leren en verblijven. De ontwikkeling van de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam, MICS, is onderdeel van SchieDistrict.

Een campus schept een zogeheten ecosysteem waarin bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen, overheid en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten, samenwerken, innoveren en zo bijdragen aan een leven lang ontwikkelen. De vestiging van de Succesklas en Doorstroom-klas van Albeda binnen MICS past uitstekend in de gemeentelijke ambitie met MICS.

06-11-2023