Negentien asielzoekers ingescheept

Burgemeester Tilburg en prof. Boogaard twijfelen aan 'verplichting' opvang asielzoekers

Burgemeester Tilburg en prof. Boogaard twijfelen aan 'verplichting' opvang asielzoekers

SCHIEDAM - De asielzoekers die de komende maanden in Schiedam zullen verblijven, druppelen in kleinere groepen binnen, aan boord van De Nassau. In totaal zijn er nu negentien mensen gearriveerd op het schip in de Buitenhaven. Daar overheerst de rust.

Gisteren kwamen er eerst vijftien mensen vanuit Tilburg naar Schiedam. Zij arriveerden in de spelersbus van voetbalclub Willem II. Later op de dag volgde een groepje van vier mensen. 

Aan boord van De Nassau zijn 66 slaapplekken; afspraak is dat er 'vijftig tot zestig' mensen zullen worden opgevangen.

Gisteren kwam het schip, samen met beelden van de molen en het bedrijfsgebouw van Nolet, in beeld bij Nieuwsuur. Enkele 'overburen' gaven een reactie voor de camera (Rob en Wil Oosthof, de oud-ijsboeren van de Hoofdstraat; Rob Oosthof is bovendien oud-raadslid voor de VVD en Progressief Schiedam). Maurice Lenferink van de VRR leidde de cameraploeg rond op het schip; de hutten werden getoond (zie ons eerdere artikel) en de greppel die openlag om het schip op het riool aan te sluiten (inmiddels is de Buitenhavenweg niet meer afgesloten). Ook werd getoond dat op straat tegenover het schip een mobiele bewakingscamera-unit is geplaatst. 

Het item in de actualiteitenrubriek ging vooral over de manier waarop Schiedam en andere steden voor het blok zijn gesteld door het ministerie en de demissionair-staatssecretaris (Broekers-Knol van de VVD). Er was sprake van twijfel over de juridische basis onder de verplichting in de vorm van een aanwijzing door staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. Mag het kabinet gemeenten wel dwingen tot asielopvang? "Ik en mijn collega's kunnen eigenlijk niet bedenken op welke grondslag die aanwijzing gestoeld is", aldus hoogleraar Decentrale Overheden Geerten Boogaard. Het is volgens hem 'een volgende stap in de bestuurlijke verhoudingen, namelijk brieven sturen met het woord aanwijzing erin'.

Theo Weterings, burgemeester van Tilburg en binnen de Vereniging Nederlandse Gemeenten commissievoorzitter en woordvoerder op dit thema, stelt dat gemeenten voor het blok zijn gezet. "Het was beter geweest als het rijk een goede planning had gehad en eerder had aangegeven dat er meer locaties bij moesten komen."

Hier kun je de aflevering van Nieuwsuur van gisteravond terugkijken:
https://www.npostart.nl/nieuwsuur/29-12-2021/VPWON_1324435

Tekst: redactie / Schiedam24
Foto: Louise Melchers

30-12-2021