Veilige en toekomstbestendige leefomgeving

Burengesprek Botlek Europoort organiseert bewonersbijeenkomst

Burengesprek Botlek Europoort organiseert bewonersbijeenkomst

EUROPOORT - Een avond in het teken van waterstof en CO2-opslag onder de Noordzee. Op maandag 29 januari vindt in Rozenburg een bewonersbijeenkomst van het Burengesprek Botlek Europoort plaats.

De bijeenkomst wordt gehouden in Muziektheater De Ontmoeting en staat in het teken van een ‘Een veilige en toekomstbestendige leefomgeving’. Het doel is om een open constructief gesprek te stimuleren tussen inwoners, bedrijven en overheden. Ook nu de energietransitie in volle gang is. Bewoners krijgen de mogelijkheid om alles te vragen en onderwerpen als waterstof, ammoniak en CO2-transportatie naar de Noordzee komen aan bod.

De energietransitie is een belangrijk thema in de hedendaagse industrie. Bedrijven nemen stappen om klimaatdoelen te halen. Dit neemt de nodige procesveranderingen met zich mee en vergt andere veiligheidseisen voor de bedrijven. Zo wordt er al jarenlang waterstof geproduceerd, maar ontwikkelt dit zich nu in een rap tempo. Hoe zorgen we ervoor dat we het Botlek-Europoortgebied ook in de toekomst veilig houden? Onder leiding van host Milou Adjanga vertellen Air Products en DCMR hier meer over.

CO2 transporteren naar de Noordzee
Ook het afvangen van CO2 speelt een belangrijke rol in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Een goed voorbeeld hiervan is het Porthos-project waarbij Porthos CO2 van de industrie in de Rotterdamse haven gaat transporteren en opslaan in lege gasvelden onder de Noordzee. De bedrijven leveren hun CO2 aan via een verzamelleiding die door het Rotterdamse havengebied loopt. O.a. de bedrijven Air Liquide en Air Products nemen deel aan dit project. Porthos en Air Liquide vertellen hier alles over tijdens de live bijeenkomst.

Om het gesprek nog beter te faciliteren en om de vragen van de bewoners te beantwoorden, introduceert het Burengesprek vragentafels met de thema’s ‘Wat gebeurt er met mijn klacht van overlast?’ en ‘Kunt u mij meer vertellen over waterstof?’ Aan deze tafels kunnen bewoners in gesprek met onder andere DCMR, Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, Air Liquide en Air Products. Daarnaast is het mogelijk het gesprek aan te gaan met de andere aanwezige bedrijven. De avond wordt samengevat en afgesloten door Spoken Word-artiest Gino van Weenen.

Lokatie
Muziektheater De Ontmoeting, Koninginnelaan 9, 3181GK  Rozenburg
Het volledige programma
Inloop   19:00 uur
Start      19.30 uur

Opening van presentatrice Milou Adjanga en Burengesprek voorzitter Denise Baremans.
Thema 1: een veilige energietransitie.
Air Products en DCMR vertellen uitgebreid over de energietransitie en energiebronnen als waterstof.

Speeddaten met de aanwezige bedrijven.
Thema 2: industrie van de toekomst.
Air Liquide en Porthos delen hun kennis over CO2-afvang en het Porthos-Project waarbij CO2 getransporteerd wordt naar lege gasvelden onder de Noordzee.

Afsluiting door Spoken Word-artiest Gino van Weenen.
Mogelijkheid voor de dialoog met een hapje en een drankje.
Einde    21:00 uur

Bewoners kunnen zich aanmelden via:Botlekeuropoort.nl/bijeenkomsten 

Fotografie
Jasper Hof

22-01-2024