Brons op WK petanque voor Jong Oranje met forse Schiedamse inbreng

Brons op WK petanque voor Jong Oranje met forse Schiedamse inbreng

PETANQUE - Het nationale juniorenteam petanque heeft afgelopen zondag op het WK in Santa Susanna in Spanje het erepodium behaald. Het Nederlands juniorenteam petanque bestaat uit vier leden, van wie er twee bij de Schiedamse petanquevereniging L'Esprit spelen.

Petanque ofwel jeu de boule geniet in ons land geen grote bekendheid. Schiedam kent met L'Esprit een petanquevereniging waar deze sport competitief wordt beoefend. Je vindt de club naast tennispark Van Vliet. 

Het nationale juniorenteam staat onder leiding van Frans Velthuis (Folatre) en assistent Jobbi Schefferlie (L'Esprit Schiedam). Het bestaat uit Luca Kok (17 jaar, L’Esprit, woonachtig in Schiedam), Elise Nuijten (17 jaar, L’Esprit, woonachtig in Gorinchem), Kim van Gellekom (15 jaar, Folatere, Pijnacker) en Michelle de Blij (17 jaar, Les Bouliste, Gorinchem). 

Ingrid Kok van L'Esprit zegt: “We zijn trots als een pauw op onze junioren Luca en Elise. Zij hebben samen met hun teamgenoten Kim en Michelle een topprestatie neergezet op dit WK. Nooit eerder had een Nederlands jeugdteam op een EK of WK het podium bereikt.”

Tegen het derde geplaatste Spanje werd een achterstand van 0-7 weggewerkt. In de laatste ronde van de partij werden de Spanjaarden met het maximale aantal van 6 punten naar huis gestuurd: uitslag 13-9. De kwartfinale tegen het sterke Monaco werd ook gewonnen door team Oranje. Helaas bleek in de halve finale Madagaskar een maatje te groot, maar met een verlies van 9-13 heeft Nederland een sterke partij gespeeld en zodoende een verdiende bronzen medaille behaald. Madagaskar behaalde uiteindelijk zilver en Frankrijk, waar petanque een erg populaire sport is, ging er met het goud vandoor. 

"Ondanks dat het team maandag al voet op Nederlandse bodem zette, is bij Michelle, Kim, Elise, Luca de omvang van het behaalde resultaat nog niet helemaal ‘geland’. Het is dan ook een ongekende topprestatie. Dit team heeft voor een sensatie gezorgd en heeft de Nederlandse jeugd in de petanquesport op de kaart gezet. Voortaan mag ook in deze sport rekening gehouden worden met Hollands Oranje”, zo besluit Ingrid Kok.

Foto van v.l.n.r. Jobbi, Michelle, Kim, Elise, Luca, Frans (foto door Dylan Velthuis)

 

18-11-2021